Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Газові монополісти тиснутимуть

Події в Лівії можуть спровокувати зростання ціни на російський газ для України. Про це розповіли експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко і голова правління Альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

В україно-російських газових контрактах ціна на газ для України прив’язана до середньої ціни мазуту за 9 місяців. «Це не опосередковано, а безпосередньо впливає на ціну на газ для України», — сказав він. Враховуючи небажання російської сторони переглядати формулу розрахунку ціни, експерт не виключає, що ціна на газ для України ростиме — «на сьогодні вона 265 доларів, потім буде 275, а якщо арабські конфлікти не закінчаться найближчим часом, ціна може зрости до 300 доларів за тисячу кубометрів», — сказав він.

У свою чергу, Омельченко відмітив, що у світі вже існувала тенденція до збільшення вартості нафти, «але конфлікти в арабських країнах зробили цей тренд динамічнішим». Експерт також розповів, що компенсувати недопостачання нафти з боку Лівії не складає труднощів, але свою роль може зіграти спекулятивний чинник. »Проблем з компенсацією немає, але спекулянти розігрівають цю проблему», — сказав він. Виходячи з цього, Омельченко озвучив прогноз: «Якщо ціни на нафту зберігалися в діапазоні 100-130 доларів за баррель упродовж тривалого періоду часу, то вже в третьому кварталі вартість природного газу для України підвищиться до 290 доларів за тисячу кубометрів, а в четвертому кварталі вона може досягти або навіть перевищити цифру в 300 доларів за кубометр».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com