Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Православні серби йдуть в мауп

Міжрегіональна Академія управління персоналом активно сприяє духовному розвитку православного студентства. У стінах МАУП молоді студенти з Сербії, які приїхали навчатися до Київської Духовної Академії, несуть свій богослужбовий послух служіння на ниві Слова Христового у академічному храмі на честь Собору Дванадцяти Апостолів МАУП.

За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира виник науково-богословський  проект створення  кафедри православної культури та теології, паралельно постало питання виховання молоді у літур­гічній Традиції Церкви, яка долучає  кожну православну  віруючу людину, професорсько-викладацьку корпорацію, студентство до сакраментального богослужбового життя Православної Церкви і живого Богоспілкування. Сьогодні вся проблема сучасного суспільства полягає в тому, що є інтелектуальний вимір православної теології, коли ми проводимо конференції, круглі столи, обговорення тих або інших питань, але немає реальної  практики залучення до церковного духовного життя православного християнина, тому і виник саме цей проект — створити православну каплицю, а потім вже і православний храм, який дає можливість проводити буденні богослужіння, а головне — звершувати Таїнство Таїнств —  Божественну Літургію. Саме в такий спосіб кожна віруюча людина, у даному випадку, студент долучається до внутрішнього поєднання особистісного життя з життям Православної Церкви. Відбувається єдність, коли людина поєднує свої прагнення, інтелектуальний пошук Бога з церковним досвідом святоотецької традиції святого Православ’я.

У каплиці, яка була побудована на території МАУП на честь молитовного поминання усіх жертв натовських бомбардувань в Югославії,  ми постійно підносимо наші молитви за усіх, хто загинув у Сербії. І лунає ця молитва з вуст тих людей, які мають безпосереднє відношення до Сербії. Ректор Київської духовної академії та семінарії архієпископ Бориспільський Антоній дозволив студентам із Сербії, які навчаються у Київській духовній академії брати участь та проводити  богослужіння у цьому храмі.  Владика Антоній завжди підтримує проекти зміцнення та укріплення зв’язків світового вселенського Православ’я, що сприяє нарощенню позитивного іміджу українських духовних шкіл. Міцна та непохитна єдність українців, сербів і росіян у православній  вірі свідчить про те, що нас попри усі кордони і політичні проблеми об’єд­нує Живий  Христос. Усі разом ми свідчимо,  що Православ’я — це Істина, мудрість, сила Божа в усьому світі. Для нас православна віра — це вселенське свідчення Божої любові і Правди Христової.

Ми молимося у храмі для того, щоб, вийшовши з нього мали можливість  понести любов Бога у всі сфери свого буття, втілити Правду Божу у наше особистісне, професійне та наукове життя. Таким чином християни  засвідчують, що Бог існує  у кожній нашій справі та прагненні   на землі.

Своїми враженнями від навчання та перебування в Україні поділились молоді студенти  з Сербії — Неманя, Спасоя і Давор.

 Неманя: Це бажання  з’явилося ще в початковій школі, де я співав у церковному хорі.

Спасоя: У мене дідусь — священик, дядя — викладач в духовній семінарії у Сербії. Коли я був ще малечею, то вже ходив до храму. А коли сказав, що хочу навчатися в семінарії, рідні спершу запросили мене для того, щоб я познайомився з таким способом життям, як це відбувається, що вивчається. І після цього я точно вирішив, що хочу бути священиком.  Після складання іспитів я вступив до семінарії.

Давор:У дитинстві я дуже часто ходив з батьком до храму, допомагав своєму священику і саме тоді вирішив стати священнослужителем. Я дуже радий, що все так сталося і зараз я разом з вами в цій чудовій  церкві.

Протоієрей Діонісій Мартишин

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com