Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Харчування та депресія

З настанням похмурих днів у багатьох починається депресія. Але чи завжди тільки погода винна в нашій невиліковним нудьги. Часто ж і за сприятливої погоди у нас починається депресія. А причина може критися, як не дивно, в продуктах, якими ми харчуємося.

Існують продукти, що провокують депресію, хоч їх і не так багато, — це цукор, цукрозамінники, кава і червоне м’ясо у великих кількостях.

Якщо ви п’єте багато кави, по 3-4 чашки в день, а то й більше, у вас виробляється залежність від кофеїну, а це своєрідний допінг. Якщо людину позбавити такого допінгу, то відразу з’являється відчуття розбитості. Ви відразу відчуєте себе нещасним і безпорадним, а це вже кавова депресія. Висновок один — не пийте більше 2 чашок кави в день і робіть перерву у вживанні даного напою.

А історія з солодощами така — при поганому настрої люди шукають в солодощах розради, але надлишок цукру призводить до втоми і посилення депресії. Солодке також здатне викликати звичку. Внаслідок чого організм звикає виробляти багато інсуліну для переробки цукру і починає вимагати свою порцію солодкого. Якщо не дати йому чергову дозу, тут же виникає різке зниження настрою. І не треба намагатися замінити цукор харчовими добавками, підсолоджувачами. Вони теж викликають депресію.

Якщо червоне м’ясо — баранину, яловичину, свинину, — їсто часто і багато, то воно не встигне повністю перетравитися. У кишечнику почнеться процес розкладання і утворюються отрути, які будуть всмоктуватися в кров і впливати на нервову систему. З’явиться стомленість, дратівливість, загалом, депресивний стан.

Часто депресію викликають навіть не продукти, а особливості харчування. Наприклад, ви сидите на дієті і харчуєтеся одними і тими ж продуктами, та ще й часто несмачними. Це різко знижує емоційний фон, призводить до млявості і хронічної втоми. Підбирайте дієту з продуктів, які вам подобаються. Не потрібно насильно пхати в себе ненависну вівсянку або гречку, нічого доброго з цього не вийде. На тлі страждань від голоду будь-який нелюбимий продукт здатний нанести психологічну травму.

Ті, що бояться поправитися, обмежують себе в споживанні багатьох продуктів, без яких депресивність посилюється, наприклад, якщо обмежувати себе в споживанні рослинних масел і жирної морської риби. Без достатньої кількості в організмі магнію, фолієвої кислоти і вітаміну В6, яких повно в овочах, фруктах і зелені, рівень вмісту серотоніну в мозку падає, а це дуже важлива речовина для гарного настрою.

І взагалі, не треба сідати на жорстку дієту в осінні місяці. Зменшення світлового дня і похолодання і так діють гнітюче на загальний стан організму. Тому дієта повинна бути щадною, поступово і потроху знижує вагу.

Але за допомогою продуктів харчування також можна і боротися з депресією. Їжте сир, м’ясо курки та індички, хліб грубого помелу, макарони. У них містяться речовини, попередники гормонів радості.

Кольори червоний, оранжевий, жовтий також здатні боротися з депресією. Нехай на вашому столі буде побільше апельсинів, мандаринів, моркви, гарбуза, солодкого перцю, ананасів та кукурудзи. Ці продукти дуже малокалорійні і можна не хвилюватися про фігуру.

Не забувайте про продукти, що містять магній і вітамін В6. Вони дуже добре знижують збудливість і нормалізують сон. Це горіхи, банани, листова зелень і кавуни, а також корисно вживати воду з вмістом магнію.

Ну, якщо вам зовсім вже сумно — з’їжте невеликий шматочок шоколаду або тістечко.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com