Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У пошуках спонсорів

Лідер фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов заявив, що на реалізацію в Україні проектів за північноафриканським сценарієм надходять кошти від «зовнішнього інвестора». На його думку, певні кошти для того, щоб підготувати в Україні молодих людей, які «могли б за варіантом Північної Африки запускати будь-які проекти», виділив Фонд Сороса. Розвиваючи тези Єфремова, одна з газет, власником якої є відомий представник Партії регіонів, навела інформацію анонімного джерела з влади про те, що «Податковий Майдан» спонсорували Джордж Сорос і Борис Березовський. Ці заяви вже спростували не лише сам Березовський, а також керівник заснованого Соросом Фонду «Відродження» в Україні Євген Бистрицький і власне організатори «Податкового Майдану», а й Служба безпеки України, представники якої заявляють, що жодного розслідування на предмет можливого фінансування з-за кордону підготовки в Україні революції за північноафриканським сценарієм не проводилося, а також про те, що СБУ не отримувала з боку народних депутатів запитів щодо дій Джорджа Сороса в Україні.

Водночас, у Партії регіонів приступили до розробки законопроекту, покликаного забезпечити контроль за фінансуванням громадських організацій в Україні. Не виключено, що влада має намір в такий спосіб за російським та білоруським зразком обмежити діяль­ність закордонних фондів та неурядових організацій на території України. Зокрема, один із розробників законопроекту Вадим Колесніченко вважає, що необхідно законодавчо обумовити порядок отримання громадськими організаціями закордонних грантів.

У контексті означених намірів влади виконавчий директор Фонду «Відродження» Євген Бистрицький зауважив, що ідея обмежити роботу міжнародних неурядових організацій в Україні суперечить курсу на інтеграцію в ЄС.

Усе це дуже нагадує сумнозвісне антикомуністичне «полювання на відьом» у США в 1950-х роках на чолі із Джозефом Маккарті. Тоді держава у намаганні викорінити «червоних» з усіх сфер життя витратила мільйони доларів та змарнувала роки на судову тяганину. Приклад аналогічного підходу демонстрував і колишній президент Росії, що мав намір в такий спосіб «контролювати у країні закордонний вплив», що було насправді більше схоже на спробу помститися британцям за звинувачення російських спецслужб в організації політичного вбивства.

Владі варто більш ефективно витрачати свій час, тверезо поглянувши на результати своєї політики, у якій криються головні причини суспільних негараздів. Представники малого бізнесу доведені до відчаю й готові виступити проти уряду саме через новий Податковий кодекс, який позбавив їх можливості гідно заробляти на життя.

Громадські організації — це партнери ефективної влади, а не вороги. А люди, які не вірять партіям і владі, завжди будуть об’єднуватись у громадські організації, і гроші тут ні до чого.

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com