Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Переспективи ініціативи «Вперед»

Організований 19 травня під патронатом Наталії Королевської марш протесту підприємців увінчався мітингом, що зібрав декілька тисяч людей під стінами Верховної Ради. На відміну від учасників недавнього «Дня гніву», члени громадської ініціативи «Вперед» протестували у вельми комфортних умовах — без «Беркута». Наступним етапом їх активності стане розширення впливу: уряд ще до мітингу біля парламентських стін погодився переписати ряд положень Податкового кодексу, полегшивши долю представників малого і середнього бізнесу.

Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства: «Такі акції протестів, як «Вперед», виникають, коли є порушення комунікації між суспільством та владою. Коли влада приймає рішення, які доводиться доопрацьовувати через такі суспільні протести. Безумовно, влада почула підприємців і акція руху «Вперед» була ефективною. Позиції підприємців були донесені до Кабінету міністрів та Верховної Ради.

Якби на етапі підготовки управлінського рішення враховували позицію під­при­ємців, вони б не виходили на акції протесту. Згадаймо, що сама Наталя Королевська подавала низку законопроектів, які містили вимоги до податкового законодавства. Якби їх прийняли раніше, то це показало б готовність парламентської більшості до співпраці з підприємцями. Натомість самі депутати більшості тепер будуть вимушені робити ту саму роботу, яку вже зробила Королевська.

Але в самому протестному русі є певні небезпеки. Насамперед це проблема координації. День гніву, який відбувся напередодні акції «Вперед», був фактично фальш-стартом і показав, що в протестному середовищі нема єдності позицій. А з іншого боку, така нескоординованість дала владі час. Тож вона скористалася ситуацією та прийняла ряд рішень, які спрацювали на випередження.

Наприклад, спрацювало рішення Кабінету Міністрів про підвищення зарплати освітянам і освітяни не вийшли на акцію 17 травня.

Акція «Вперед» показала, що і громадянському суспільству, і владі варто шукати нові майданчики для діалогу. Владі слід подумати над тим, щоб залучати нових депутатів, які, можливо, не входили до більшості, до більш конструктивної роботи, спрямованої на розробку управлінських рішень. Це краще, ніж доводити до акцій протесту.

Гадаю, акції протесту триватимуть. Але сподіваюся, що співпраця між під­приємцями відбуватиметься шляхом переговорів, а управлінські рішення прийматимуться не на майданах, а в кабінетах фаховими експертами під час обговорення з об’єднаннями підпри­ємців. Саме там має знаходитися точка для порозуміння. Самі ж протестні акції мають відбуватися тоді, коли має місце порушення діалогу влади та суспільства. Гадаю, що 90% поправок, запропонованих протестною ініціативою, парламент врахує. Зрештою, про це заявили представники і Кабінету Міністрів, і більшості Верховної Ради.

На відміну від Дня гніву акція «Вперед» була менш політизована. І в цьому полягає позитив таких ініціатив. Звичайно, вони висували рішення про відставку уряду. І зрозуміло, що питання переформатування уряду, корекції курсу уряду, зміни підходів до роботи нині на часі. Хоча не думаю, що відставка можлива найближчим часом. Уряду в тій чи іншій формі доведеться змінювати свою роботу. І це стане в тому числі результатом акції. Бо саме під­при­ємці підштовхували уряд до більш активної роботи, а не імітації роботи».

Олексій Гарань, професор кафедри політології НАУКМА: «Такі акції дуже потрібні... Тому що влада переважно не звертає увагу ані на позицію громадянського суспільства, ані на експертну думку. І виглядає так, що єдиний спосіб привернути увагу до нинішніх проблем — проводити якісь протести. Приклад Податкового майдану це підтверджує.

Крім того, ми бачимо падіння рейтингу влади, і це не може владу не турбувати. Протестні настрої зростають.  Чи будуть акції ефективними? Гадаю — так. Бо влада хоч і не завжди, але таки чує протестні голоси й думку міжнародної спільноти. Ефективність акції залежатиме від того, наскільки вони є масовими, які підприємницькі організації вони презентують. Тут слід врахувати, що влада намагатиметься розколювати учасників. Так, як сприяє розколу опозиції... Нинішня модель влади, яка склалася після прийняття Конституції 1996 року, передбачає, що президент одноосібно матиме змогу тасувати уряд. Думаю, рано чи пізно відставка Азарова відбудеться. Його в якийсь момент принесуть у жертву. Але чи вплинуть на це акції протесту, сказати важко. Тут значною мірою усе залежатиме від масовості. А ось вимоги підприємців щодо поправок до Податкового кодексу можуть бути внесені до закону. Вони жваво обговорюються, і влада, якщо діятиме розумно, змушена буде йти на певні поступки. Принаймні хоча б для того, щоб знизити напругу. Чи можуть такі акції стати основою створення нового руху? Я цього не виключаю. У суспільстві накопичується протестний потенціал. Але чи вийдуть люди масово на вулицю, а якщо вийдуть, то коли, — спрогнозувати важко».

Володимир Цибулько, поет, політолог: «Гадаю, акції відбулися ще й тому, що в їхньому проведенні зацікавлена частина владної верхівки. Це не випускання пари. Це сила. Але її прояв можливий, бо всередині влади також відбувається внутрішня боротьба. А інтереси підприємців збіглися з інтересами частини можновладців.

Розумно було проводити акції, не спираючись на політичні бренди. Традиційні політичні сили та традиційні політичні практики набили оскомину. Організатори акції «Вперед» вирішили, щоб було мінімум політичних асоціацій. І мені здається, їм це вдалося. Інакше, зацікавлена частина істеблішменту не схвалила б їх проведення. Гадаю, зміни в уряді неминучі. І якраз саме зараз готуються закладки для майбутньої нової владної команди. Ті, хто прийдуть до влади у майбутньому, повинні мати певну інтелектуальну зброю. Уміти знайти компроміс. Такі акції можуть стати основою нового політичного руху».

За матеріалами УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com