Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Газогін поцілить в наш добробут

Наступного року Україна відчує на собі негативний вплив обхідних російських газопроводів. Компанія Nord Stream AG, яка будує однойменний газопровід, заявила про плани з’єднати три секції першої нитки трубопроводу вже до кінця червня. Раніше в компанії планували зробити це до кінця серпня. У Nord Stream відзначають, що постачання газу з цієї магістралі безпосередньо з Росії до Євросоюзу може початися вже в жовтні, а не в грудні-січні, як планувалося раніше. Високопоставлене джерело в Міністерстві енергетики повідомило, через запуск Nord Stream «Укртрансгаз» вже в 2012 році недоотримає 700-720 мільйонів доларів виручки, пише Комерсант Україна. У компанії «Газпром експорт» підтвердили початок робіт на морській ділянці майбутньої траси газопроводу South Stream в межах територіальних вод Росії і Туреччини на науково-дослідному судні «Академік Голіцин».

Таким чином, «Газпром» приступив до практичної реалізації проекту другого газопроводу в обхід України.

Газопровід Nord Stream пройде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.

Потужність першої нитки складе 27 мільярдів кубометрів газу в рік, друга нитка тієї ж потужності повинна бути побудована в 2012 році.

Другий обхідний газопровід — South Stream — загальною потужністю 63 мільярди кубометрів газу на рік повинен пройти по дну Чорного моря з Росії до Болгарії, а потім — у Сербію, Угорщину, Словенію, Австрію і Північну Італію.

У прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості коментувати можливість більш раннього запуску обхідних газопроводів відмовились.

Втім, високопоставлене джерело в міністерстві заявило, що це вкрай негативно позначиться на транзиті газу через територію Україну.

«Це, по суті, дає можливість «Газпрому» проводити свою кампанію з підписання нових контрактів на 2012 рік вже з урахуванням переведення частини обсягів на Nord Stream», — говорить співрозмовник.

За його розрахунками, через запуск Nord Stream «Укртрансгаз» вже в 2012 році недоотримає 700-720 мільйонів доларів виручки.

***

У 2010 році російська газова компанія «Газпром» витратила 5,3 мільярда рублів на виплату неустойок трьом компаніям.

Це видно зі звіту концерну за 1-й квартал.

Видання зазначає, що гроші отримали «Севернефтегазпром», що має ліцензію на гігантське Південно-Російське родовище, а також два трейдери, які продають видобутий там газ — спільне підприємство з німецькими компаніями BASF і E. On.

Виплата неустойок пов’язана з тим, що в 2009 році «Газпром» не придбав законтрактовані обсяги газу з Південно-Російського — саме через конфлікт з Україною в січні того року, уточнив представник «Газпрому».

Чому концерн у разі з Південно-Російським не скористався форс-мажором, його представник не пояснив. У німецьких компаніях від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, газова війна з Україною в січні 2009 року майже на два тижні залишила половину Європи без російського газу. Раніше про виплату неустойки не повідомлялося.

«Ми оголосили форс-мажор, і всі клієнти з цим погодилися», — говорив у грудні 2009 року представник концерну Сергій Купріянов.

Газовий конфлікт з Україною завершився 19 січня підписанням контрактів на 2009-2019 роки між «Нафтогазом» і «Газпромом». Тоді колишній прем’єр Юлія Тимошенко заявляла, що вважає ці контракти успішними.

Відповідно до цього документами, ставка транзиту в 2009 році залишилася на рівні 1,7 доларів за тисячу кубометрів на 100 км, а базова ціна для розрахунку вартості газу на 10 років становила 450 доларів за тисячу кубометрів.

11 квітня 2011 Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Тимошенко про перевищення нею повноважень при підписанні цих контрактів, а 16 травня  суд підтвердив законність цієї постанови ГПУ. Генпрокуратура завершила збір доказів у цій справі.

Економічна правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com