Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Особливості оформлення якісного меню для ресторанів

В оформленні ресторану кожен окремий елемент відіграє нерідко дуже важливу роль. Багато хто вважає, що меню - це всього лише перелік страв, які заклад пропонує своїм відвідувачам. Однак це не зовсім так. Дійсно, з меню клієнт дізнається інформацію про асортимент наявних у ресторані страв та їх вартості, але цією функцією завдання меню не обмежується.

Для будь-якого підприємства громадського харчування меню виконує дві основні функції:

З одного боку, це своєрідна угода між закладом та відвідувачем - клієнт замовляє ту чи іншу страву відповідно з викладеною інформацією про неї. Природно, відвідувач ресторану чекає точної відповідності зазначених інгредієнтів і способів їх приготування;

З іншого боку, меню - це частина маркетингової політики. Красивий опис асортименту, відмітні особливості та нюанси способу приготування, можуть стати вигідною рекламою, як самого блюда, так і ресторану в цілому.

Складання та оформлення меню - це дуже важливий момент у створенні іміджу ресторану. Простий перелік назв страв не тільки не зацікавить клієнтів, але і може зіпсувати репутацію закладу. При виборі того чи іншого блюда відвідувач буде почувати нестачу інформації, клієнт може замовити блюдо, не знаючи важливих для нього нюансів. Результатом такої ситуації може стати невдоволення сервісом ресторану, відмова від страви. Людина піде в поганому настрої і навряд чи порадить заклад своїм знайомим.

Для того щоб подібних ситуацій не відбувалося, слід з особливою увагою поставитися до кожної дрібниці в створенні дизайну меню.

Зовнішній вигляд обкладинки меню і всіх його сторінок необхідно продумувати дуже ретельно. За даними досліджень стало відомо, що в багатьох випадках саме за рахунок правильного оформлення меню ресторани збільшували продаж на кілька відсотків. Барвисті сторінки не тільки зацікавлюють клієнтів своєю яскравістю та оригінальністю, але і привертають увагу до певних страв, викликаючи бажання зробити замовлення.

Меню може бути представлене в декількох варіантах - у вигляді дорогої папки для меню з барвистими сторінками, у вигляді брошури або навіть буклету. Кількість сторінок залежить від різноманітності кулінарної продукції ресторану, від того, наскільки детально описані страви. У кожному разі, зовнішній вигляд меню - це «обличчя» ресторану.

На обкладинці меню не варто розміщувати занадто багато інформації - досить якого-небудь оригінального зображення з назвою ресторану або виразного логотипу закладу. Додаткову інформацію краще вказувати або на останніх сторінках, або на зворотному боці меню.

Як матеріал для меню власники ресторанів використовують найрізноманітнішу продукцію - одні воліють дорогі ламіновані листи, щільну або гофрований папір з кольоровими ілюстраціями, інші - більш дешеві варіанти з чорно-білими зображеннями. Вибір того чи іншого матеріалу, як правило, залежить від фінансових можливостей закладу. Однак фахівці рекомендують використовувати дорогі варіанти обкладинок, незалежно від матеріалу для сторінок всередині.

Дуже важливий момент в оформленні меню - це спосіб викладу інформації. Мова йде про об'єднаному або роздільному меню.

Об'єднане меню має свої переваги і недоліки. З одного боку для вивчення асортименту в даному випадку клієнтові пропонується тільки одна папка, це, безсумнівно, зручно і економічно. З іншого боку, головний недолік такого меню - це одночасне надання інформації про всі страви. Людина вивчає меню, в процесі ознайомлення з інформацією вона змінює свій вибір, причому найчастіше це відбувається на користь більш дешевих варіантів. У підсумку, наприклад, відвідувач може виключити з замовлення десерт, напій і зовсім не зверне уваги на ексклюзивні страви ресторану.

В об'єднаному меню, інформація викладається відповідно до послідовності вживання страв клієнтом - спочатку салати, потім перші страви, другі страви, закуски, десерти та напої.

Роздільне меню - це своєрідне нововведення. Таким способом представлення асортименту сучасні ресторани стали користуватися відносно недавно. Головний принцип такого меню - поділ інформації. Виглядає роздільне меню приблизно так - в одній папці клієнту пропонуються тільки салати і закуски, в іншій - перші та другі страви, в третій - десерти, окремо надається папка з алкогольними напоями. Поява такого способу оформлення меню обумовлено практикою - досить часто ресторани пропонують спеціальні страви, розраховані на маленьких відвідувачів. Для полегшення процесу вибору страв для дітей, з'явився новий різновид, так званого, додаткового меню з дитячою кухнею.

Головна перевага роздільного меню - клієнт концентрується на виборі страви з певної категорії, робить свій вибір і переключає увагу на наступну категорію. Як правило, ймовірність того, що відвідувач буде повертатися до вивченої папки і порівнювати ціни страв, практично виключена. Такі висновки зробили фахівці на основі практичних досліджень.

Послідовне оформлення страв - це черговий важливий момент у створенні бездоганної репутації ресторану. При складанні асортименту, слід враховувати кілька важливих моментів.

Якщо використовується традиційне меню, то вся інформація має бути викладена в послідовній формі.

Фахівці часто використовують хитрий, але в той же час дуже простий хід в оформленні меню - фокальні точки. Принцип даного оформлення полягає в наступному - на сторінці меню візуально робляться спеціальні акценти на ті страви, до яких ресторан намагається привернути окрему увагу. Наприклад, на сторінці розміщується основний перелік страв, а фірмові творіння шеф-кухарів оформлюються з використанням виділення тексту яскравим шрифтом, супроводжуються барвистими ілюстраціями. Звичайно ж, клієнт відразу звертає увагу саме на виділені фрагменти.

Не менш важливий момент - правильна подача інформації про страву. В меню повинно бути вказано не тільки назва, а й інгредієнти, а також особливості приготування продуктів. Фотографії страв також будуть не зайвими, зображення викличуть інтерес у клієнта і стануть своєрідним стимулом.

Шрифт повинен легко читатися. Не варто використовувати занадто дрібні букви або, навпаки, надто об'ємні. Досить правильно розпорядитися колірними рішеннями - десь зробити акценти за допомогою жирного шрифту, окремі моменти виділити яскравим кольором. Головне, щоб людина отримала повну інформацію про страву.

Створення меню ресторану - досить непросте завдання. Деякі секрети створення «меню, яке продає» відомі тільки досвіченим професіоналам.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com