Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Давайте без революцій

Предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук) особисто проти революцій, бо революція показує, що у суспільстві є неминучою сутичка.

На запитання журналіста «Якщо завтра Майдан, на чий бік ви стали б у конфлікті влади і народу? Як ви взагалі плануєте будувати стосунки з українськими політиками?» владика Святослав відповів: «Це дуже гіпотетичне питання. Я не знаю… Для того, щоб робити висновки чи давати оцінку тим чи іншим подіям, треба їх глибоко аналізувати. Я особисто проти революцій, бо революція показує, що у суспільстві є неминучою сутичка, а я радше виступаю за еволюційний спосіб розвитку стосунків. І питання насильницької зміни влади — то є питання екстрему, крайнощів… Тома Аквінський передбачав право народу змістити несправедливого тирана, але для цього необхідні певні моральні умови, тож тут не все так однозначно”.

За словами Патріарха, маючи на увазі українське суспільство, йому б дуже не хотілося, щоб ми говорили про революції. «Хотілося б, щоб наша Україна розвивалась гармонійно, а не переходила від однієї сутички до іншої. На сьогодні всі Церкви в Україні, всі конфесії закликають до суспільного миру та спокою. Це також цікавий момент осучаснення Церкви, бо колись у Середньовіччі існувало поняття «справедливої» і «несправедливої» війни, але на сьогодні «справедливих» війн не існує, як не може існувати і «справедливого» насильства. Тож сучасна Церква вчить миру, і, зокрема, миру суспільного”.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com