Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Податкова інформує

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва проводить  сеанси телефонного зв’язку “гаряча лінія”. Зателефонувавши за телефоном 5916122 фахівці податкової нададуть   від­повідь на питання  стосовно застосування  норм Податкового кодексу України.

Запитання. Який порядок оподаткування спадщини, отриманої фізичною особою від фізичної особи-нерезидента?

Відповідь. Відповідно до пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), вартість будь - якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця - нерезидента оподатковується за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ, тобто за ставкою 15 відсотків. У разі якщо загальна сума доходу у звітному податковому місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.

Запитання. Як оподатковується дохід отриманий, у вигляді успадкованої квартири, фізичною особою від фізичної особи першого ступеня споріднення?

Відповідь. Відповідно до пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV, вартість власності, що успадковується членами сім’ї першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Запитання. Хто вважається членами сім’ї першого ступеня споріднення?

Відповідь. Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Запитання. Як визначається база оподаткування податком на доходи фізичних осіб від продажу нерухомого майна?

Відповідь. Відповідно до п. 172.3 ст. 172 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV, дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі - продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону. Крім того, згідно із п. 172.11 ст. 172 ПКУ порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються), визначається Кабінетом Міністрів України.

Запитання. Чи виступає юридична особа податковим агентом в разі придбання квартири у фізичної особи?

Відповідь. Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна встановлений ст. 172 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV (далі - ПКУ). Відповідно до п. 172.7 ст. 172 ПКУ якщо стороною договору купівлі - продажу, міни об’єкта нерухомого майна є юридична особа чи фізична особа - підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну).

ДПІ у Голосіївському районі м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com