Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЯКІ КРАЇНИ НАЙБАГАТШІ БАГАТІ НА НАФТУ

Венесуела на кінець 2010 року мала найбільші доведені запаси нафти в світі — 296,5 млрд барелів, свідчать дані ОПЕК.

Оцінка запасів була за рік збільшена на 40%, що дозволило Венесуелі випередити колишнього лідера — Саудівську Аравію, обсяг запасів якої практично не переглядався з 2009 року і склав 264,5 млрд барелів.

ОПЕК почала включати в розрахунки щодо Венесуели запаси нафтоносного пояса Оріноко.

“ОПЕК тепер враховує важку нафту. Але що це означає? Інвестиції, які необхідні для розробки цих родовищ, величезні, і в нинішній ситуації Венесуела їх не отримає. Запаси фактично недоступні», — стверджує головний економіст лондонського Центру міжнародних енергетичних досліджень Лео Дроллас.

За оцінками BP, доведені резерви Венесуели становили в минулому році 211,2 млрд барелів, а дані щодо Саудівської Аравії збіглися з даними ОПЕК — 264,5 млрд барелів.

Доведені запаси нафти в Іраку за 2010 рік зросли на 24% — до 143,1 млрд барелів, говориться у звіті ОПЕК. В Ірані та Еквадорі приріст склав по 10% — відповідно до 151,17 млрд барелів і 7,2 млрд барелів.

Сукупні доведені запаси нафти в країнах ОПЕК збільшилися на 12% — до 1,19 трлн барелів, таким чином, частка ОПЕК у світових запасах піднялася до 81,3% в 2010 році з 79,6% в 2009 році.

Інтерфакс-Україна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com