Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ми платимо в бюджет більше всіх

Аналітики Світового банку оприлюднили свіжу глобальну доповідь «Податкові платежі — 2011».

За даними Світового банку, кількість платежів українських підприємств і громадян до бюджету є найбільшою у світі!

Звіт охоплює 183 країни і дає можливість порівняти податкові умови провадження бізнесу в цілому світі.

“Попри економічний спад, процедура сплати податків стає дедалі легшою у цілому світі. З 2006 року 60% країн внесли значні зміни, щоб платити податки стало простіше. Притому 40 економік домоглися значних реформ у 2010 р.», — наголошується у доповіді.

З 2006 року податкові платежі зменшилися в середньому на 5%, час, необхідний для провадження звітності, — на тиждень, а кількість платежів майже на чотири, — підрахували аналітики Світового банку.

Порівняння України щодо конкретних показників із більшістю країн просто вражає. За простотою процедур сплати податків ми на 181 місці серед 183 вивчених СБ держав!

Вище від нас в останній десятці латиноамериканські й африканські Ямайка, Панама, Гамбія, Болівія, Венесуела, Чад, Конго, а нижче тільки Центральноафриканська Республіка та Білорусь.

У першій же десятці за простотою сплати Мальдіви, Катар, Гонконг, Сингапур, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Ірландія, Оман, Кувейт та Канада.

Інші показники свідчать таке: поширене у світі уявлення про процвітання арабо-мусульманських країн тільки завдяки нафті є надто поверховим. Не тільки природа, а уряди цих держав роблять дуже багато для того, аби світовий капітал ішов туди зі своїми проектами. На відміну, скажімо, від України, яка дожилася до світового рекорду за кількістю податків і зборів — 135 місце! За цим показником знущання з підприємців наша держава «заслужено» посіла останнє, 183-тє місце.

А хто ж зовсім не морочить людям голову «розмаїттям» способів узяти їхні гроші? Не повірите, якщо в нас 135 податкових платежів, то у Швеції — лише два! У Гонконзі, Катарі і на Мальдівах — по три. У Норвегії є чотири такі канали викачування грошей до державного й місцевих бюджетів, у Сингапурі — п’ять, Мексиці та Східному Тіморі — по шість, по сім — у Китаї, Естонії, Латвії, Франції та екзотичних країнах Маврикію і Кірибаті.

За часом, який підприємства і підприємці в середньому витрачають на провадження податкової звіт­ності та сплату податків, ми виявилися на 174-му місці — 657 годин на рік! Отже, у цьому пункті в України «прогрес”: десятку найгірших у світі ми не замикаємо, а очолюємо. Нижче від нас Мавританія (696 годин), Чад (732), Білорусь (798), Венесуела (864), Нігерія (938), В’єтнам (941), Болівія (1080) і Бразилія (2600).

Натомість зовсім не відбирає у підприємців час податкове адміністрування на Мальдівах. Інші члени клубу найкращих у цій номінації держав такі: Об’єднані Арабські Емірати (12 годин на рік — у 55 разів менше часу, аніж в Україні), Катар і Бахрейн (по 36 годин на рік), Багами і Люксембург (58 і 59 годин, відповідно), Оман (62), Швейцарія (63), Ірландія (76), Сейшели (76) і Саудівська Аравія (79).

Спільна Справа

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com