Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мислити екологічно

Все витікає з мислення й усе відбувається «тут і зараз». Як сказав у минулому столітті Джон Леннон: «Життя — це те, що відбувається навколо тебе, поки ти займаєшся будуванням планів». Для того, щоб досягти успіху в житті, а також зробити світ кращим треба просто робити це, а не будувати мрійницькі плани. Зокрема: розсортувати сміття, закрити кран, вимкнути світло, відремонтувати зливний бачок унітазу…

 

І рівень.

Екологічне мислення, яке рятує планету, починається з нашої голови і перший рівень, де воно діє — це наш будинок. Ви користуєтеся водою, газом, електрикою, миєте посуд, викидаєте сміття. Всі ці речі стосуються екосистеми. Воду треба економити — щоб кількість придатної до споживання дорогоцінної рідини встигала відновлюватися. І це, в першу чергу, залежить від вас. Закривайте крани, не лийте воду марно, поки, скажімо, чистите зуби, натираєте посуд миючими засобами або тіло милом. Якщо для купання важко зробити температуру води оптимальною — купіть кран кулькової моделі, який дозволяє зберегти задане змішування холодної та гарячої води.  Подумайте в момент витрачання води скільки людей на планеті в цю ж мить страждає від браку води.

Зрештою, якщо вже матеріальний аргумент для Вас вагоміший за «абстрактний екологічний» — поставте водолічильники, і така економія дозволить зберегти не тільки воду, але й гроші. Те саме — з газом і електрикою. Не паліть світло в кімнатах, де Ви не знаходитеся й не думаєте знаходитися найближчі десять хвилин. Застосовуйте економні лампочки. До того ж — не тільки витрат на електроенергію, але й на лампочки як такі, тому що термін служби однієї економною лампочки хоч і не 8 обіцяних років, але не менше року, а то й двох. Вам не доведеться витрачати гроші на звичайні лампочки розжарювання раз на два місяці (а якщо врахувати сучасну їх якість — раз на місяць). І не сумнівайтеся, копійка дійсно береже гривню.

Ще одна важлива річ — сміття. Сьогодні вже мало, мабуть, людей, які не чули про вторинну сировину, сортування, переробку відходів і таке інше. В деяких містах України вже доступними є контейнери для роздільного збору сміття, де в один бак треба кидати «м’які відходи», тобто — залишки їжі, корки фруктів, чай, кістки з м’яса та риби тощо. До твердих відходів у нас іде пластик, папір, скло, метал тощо. Пластик нині — перша стаття для переробки, оскільки з досить міцного й довговічного матеріалу, за іронією долі, виробляються майже всі одноразові речі: обгортки, пляшечки, пачки і таке інше. Не дуже розумний хід з боку виробників. Зате який прибуток для переробних компаній, які дають безцінній сировині нове життя! Такі компанії нині швидко розвиваються, тож, поки не знайдено якогось більш оптимального матеріалу для масового одноразового виробництва (наприклад, конопляного паперу), будемо згодовувати весь пластик цим переробникам. Так наше глибоке екологічне мислення переходить із першого рівня на другий.

ІІ рівень.

Дізнавайтеся більше про те, що купуєте, особливо про їжу й питво. Якщо ми сучасно мислячі люди, то не повинні брати «що дають», ми повинні хоча б відносно орієнтуватися у світі продуктів. Інакше нам підсунуть хліб із нафти. Нині виробники бавляться з ГМО, модифікованим крохмалем і різноманітними емульгаторами та консервантами. Навколо їх шкідливості чи нешкідливості точаться дискусії, але (як уже було сказано на початку) — поїзд іде, а отже треба думати вже зараз — що ми їмо. Краще не ризикувати, тим більше, що безліч добавок перебуває у складі неосновних продуктів: майонезів, кетчупів, морозива, солодощів тощо. Такі продукти краще вживати нечасто, адже без них можна обійтися.

Варто звертати більше уваги на побутову хімію. Зараз пішла нова мода — проставляти бренд «екологічно безпечно». Це означає, що речовини, вміщені в рідині для миття посуду, або повністю розчиняються у воді (наприклад, на основі лимонної кислоти), або розкладаються мікроорганізмами в процесі подальшого існування. Знову ж таки, захід цей необхідний як для вашого власного здоров’я, так і для здоров’я навколишнього середовища. Діє формула: бережемо себе і рятуємо світ.

ІII рівень.

Насправді, планета не вимагає від нас надзвичайних зусиль. Варто лише трохи напружитися, аби зробити вже неабиякий внесок у гармонію її життя. І не треба вважати, що то замало, бо тоді ви й цього не зробите.

Важливо, щоб вчинок був зроблений від усієї душі, тоді він обов’язково дасть свій плід. Навколо нас постійно вирує життя, не тільки люди, а ще дерева, комахи, птахи, собаки й коти, свійські тварини… Якщо людина вважає себе гідним господарем світу, то має піклуватися про своє господарство — не допускати дисбалансу і, тим більше, загибелі життя. Фактично, кожен з нас може зробити внесок у наше спільне господарство вже сьогодні, вже зараз. Повісьте годівничку для птахів у парку чи біля вікна, допоможіть волонтерам товариств із захисту тварин подбати про безпритульних собак та кішок, а то й самі прихистіть у себе одне з них. Давно відомо, що тварини мають певні елементи свідомості, обдумують свою поведінку, виявляють різноманітні емоції. Це наші співмешканці на планеті Земля. Якщо ви потурбуєтеся про те, щоб їм було комфортно і безпечно, щоб середовище для життя тварин (не тільки собак і котів) було максимально убезпеченим від дурного вторгнення людей і їх техніки (маю на увазі бездумні мото— і авторозваги на лугах), тоді і себе убезпечите від морального дискомфорту. Будучи на риболовлі, не захоплюйтесь рибацькими рекордами: якщо рибу не споживаєте у їжу і вона ще жива, то краще відпустіть. Перебуваючи на полюванні, контролюйте свій мисливський запал: дві-три качки цілком достатньо, далі постріляйте по пластиковим пляшкам у яру і мотлох заберіть додому. Такі справи залишають у душі не просто почуття «виконаного обов’язку», а й відчуття гармонії життя.

Допоможіть бродячим тваринам-інвалідам. Можливо, вам вдасться допомогти тварині з переламаною кінцівкою. Не бійтесь розказувати про ваш вчинок дітям. Коли їжак або черепаха переповзає трасу, заздалегідь скиньте швидкість, включіть аварійну сигналізацію, подайте інший сигнал водіям. Не топчіть ногами комах (навіть шкідливих), не чіпайте метеликів, бабок, черв’яків, не вбивайте хатніх мишей (лише ловіть і випускайте в поле), не калічте, не лякайте вужів. Хай все це бачать ваші діти. Повідомляйте їм про ваші вчинки, описуйте своє ставлення до тварин і комах. Розказуйте чому ви вчинили так, а не інакше. Преконайте дітей, що вбити тварину можна лише тоді, коли ви хочете їсти. Це програмування поведінки дітей. Колись вони згадають про приклад батька і вчинять так само.

Щоб закріпити успіх, не будемо забувати прибирати за собою після пікніків на узбіччі, ділитися їстівним із місцевими тваринами, а пластик забирати з собою, щоб допомогти переробним компаніям. Це скільки ж людей завдяки нашому просунутому екологічному мисленню отримують робочі місця! Візьміть з собою на берег водойми два-три мішки і  наповніить їх пластиковою тарою. Продемонструйте власну поведінку не лише членам  родини, а й всім оточуючим. Розмножте на ксероксі тексти на кшталт: «Будь-ласка не смітіть на березі річки» або «Будьте порядні — забирайте своє сміття з собою». Придумайте як їх естетично закріпити на деревах. Робіть це демонстративно. Якщо ви в компанії не бійтеся робити зауваження іншим компаніям, які збираються залишити сміття у парку. 

Пам’ятайте, що рятувати світ — просто!

Як бачите, все не так страшно і не так важко, як здавалося спочатку. Інколи велика мета «прибиває» нас своєю величчю і кількістю необхідних зусиль. Але коли починаєш іти спочатку і поступово — все стає набагато легше, і мета вже не здається такою недосяжною. Ми вже освоїли третій рівень реалізації екологічного мислення. У нас за спиною зекономлені ресурси Землі, розсортовані відходи, доглянуті тварини.

ІV рівень.

Якщо Ви успішно подолали третій рівень і сповнилися любові до всього сущого, то можна переходити до четвертого етапу. Він пов’язаний із мірою доброти. Але спочатку ми повинні визначити — що ж таке «доброта». Справжня доброта полягає не в слабкості й остраху, а в надмірі внутрішньої енергії, сили. Коли Вас переповнює потужність і абсолютно не жаль чи навіть необхідно витратити її на щось хороше, позитивне — оце доброта. Добро є тільки там, де сповненість і переповненість. Тому ІV рівень екологічного мислення реалізується тільки після того, як Ви вирішите усі свої проблеми, коли ніщо не буде відволікати Вас від «чистої творчості». Знайдіть свій ритм життя, а потім відкриється можливість розкрутитися. ІV рівень — це активне піклування про світ. Воно виражається по-різному. Можна стати волонтером у товаристві із захисту тварин, можна попрацювати в ботанічному саду. Для тих, хто має гроші і може придбати землю відкриються ще більші можливості. Заведіть прогресивне господарство з сучасною моделлю утримання свійських тварин, безвідвальною обробкою землі тощо.

Ще можна вкласти гроші в науку, або самому зайнятися наукою. У власному господарстві ви зможете випробувати власноруч ство­рені енергозберігаючі пристрої. Людина, застосовуючи руки за призначенням — творити, відчуває щастя і піднесення. В нас є час і мо­жливість — чому б не присвятити їх Природі? Посадити дерево, зібрати листя для добрива на наступний рік, вкласти гроші у ферму, завести коня, закласти сад, почистити річку… Справ без­ліч, але поки наші сили лишатимуться всередині нас або всередині банківських сховищ — вони залишаться порожніми словами.

Максим Холявін,
Андрій Гусєв
Проект «Ноос»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com