Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАБОРОНЯТЬ МОВЧАТИ

Білоруська влада має намір посилити законодавство з метою недопущення пасивних акцій протесту, до яких удається опозиція. Законопроект, внесений до нижньої палати білоруського парламенту, передбачає введення адміністративної відповідальності за масову «організовану безді­яль­ність», акції якої супротивники президента Лукашенка активно використовують з травня цього року. На думку спостерігачів в Мінську, закручувавши гайки, білоруська влада розраховує збити нову хвилю протестних настроїв, очікувану цієї осені.

Зміни закону «Про масові заходи в Республіці Білорусь» поступили в правову комісію палати представників білоруського парламенту в п’ятницю. Хто виступив ініціатором нововведень, в білоруському парламенті повідомити відмовляються. Проте, якщо їх приймуть, здійснювати сьогоднішні масові акції пасивного протесту, які стали останнім ноу-хау білоруської опозиції, що намагається уникнути звинувачень в протиправних діях, буде набагато складніше.

Пропоновані нововведення передбачають накладення адміністративної відповідальності за «спільну присутність громадян в заздалегідь визначеному громадському місці (у тому числі просто неба) і у встановлений час для здійснення заздалегідь визначеної дії або бездіяльності», метою якої може бути публічне висловлення громадянами «своїх суспільно-політичних настроїв або протесту».

Плановані зміни в законодавстві передбачають устаткування місць проведення масових заходів стаціонарними системами відеоспостереження і «іншими технічними засобами забезпечення безпеки». При цьому передбачається, що співробітникам правоохоронних органів, що здійснюють забезпечення правопорядку, буде надано право проводити особистий догляд громадян і догляд що знаходяться при них речей, у тому числі за допомогою технічних і спеціальних засобів. У разі відмови громадянина від особистого догляду або від догляду речей, що знаходяться при нім, він не допускатиметься до місця проведення масового заходу. Планується, що законопроект буде розглянутий на осінній сесії парламенту, яка відкриється 2 жовтня.

Спостерігачі в Мінську вказують на те, що пропоновані зміни в першу чергу спрямовані проти мовчазних акцій протесту, які проходять по всій країні починаючи з травня цього року. До останнього часу білоруські силовики пригнічували акції мовчунів, грубо порушуючи законодавство. На даний момент білоруський закон не забороняє масові прогулянки без гасел з періодичним лясканням в долоні. Та і із затриманими учасниками акцій постійно відбувався конфуз: їх зазвичай звинувачували за стандартною схемою білоруської міліції — «публічний мат». Свідками виступали самі міліціонери, а білоруський суд протягом лічених хвилин усіх затриманих відправляв у камери ув’язнення. Нинішні ж зміни в законі повинні надати діям силовиків формальну законність.

Як заявив білоруський політолог Алесь Логвинець, ініціюючи зміни в законодавстві, білоруська влада «продовжує курс на закручування гайок в усіх сферах життя». Пан Логвинец упевнений, що, діючи так само, «влада розраховує завдати превентивного удару по очікуваних до осені потужних акціях протесту, які породить та, що продовжує погіршуватися економічна ситуація в країні».

Владислав Каган,
Мінськ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com