Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Японці вирощують нові зуби

Нові зуби — це та ж емаль, нервові волокна і кровоносні судини. Вони чудово ростуть у роті пацієнта.

Заглядаючи в мікроскоп, працівники використовують готовий біологічний матеріал і найтонші долота. Вони розщеплюють шари спеціально вирощеної клітинної тканини — barrel-клітини. Особливість цієї тканини в тому,  що вона може прийматися як своя різними органами  людини. Поки що з неї виготовляють зуби тільки для гризунів.

«Баррел-клітини зберігають в рідкому азоті при температурі -68. Так вони можуть зберігатися практично вічно», — каже  токійський науковець Масаміцу Осіма.

Маніпуляції з barrel-клітинами — майбутнє трансплантології, тому що органи, вирощені від них, ідеальні для трансплантації. Проте, щоб усвідомити це, треб провести безліч досліджень на практиці.

Японські дослідники знайшли спеціальну комбінацію клітин ембріона. Незважаючи на лабораторне походження, вирощений субстрат для зубів після трансплантації вони, не буде відрізнятися від справжніх зубів — та ж емаль, нервові волокна і кровоносні судини.

Специфічний клітинний матеріалом і сприятливе довкілля для утворення зуба із зубної тканини є запорукою успіху.

Процес утворення зубу починається відразу — клітини діляться і дивно взаємодіють одна з одною.

Професор говорить, що найважче надати необхідну форму зубу. Щоб він не розрісся вшир, використовують спеціальні пластмасові обмежувачі. Є «теплична» стадія вирощування зуба. Потім, як саджанець, він пересаджується в ясна. Імплантація зайняла ще близько 40 днів, після чого «пацієнт» знову зміг гризти зерно і куснути лаборантів за пальці.

Концепція наших досліджень полягає в тому, щоб відновити органи або тканини, як і власне і всі внутрішні органи, і примусити їх функціонувати відразу після трансплантації. Успішні результати експериментів з вирощування зубів, нас надихають на нові експерименти», — говорить професор університету Такасі Цудз.

Тепер дослідники зайняті удосконаленням нової технології.

Є інший приклад копіювання органів і тканин: декілька зубів у формі однієї кістки кріпиться до основи. Може бути чотири зуби, п’ять, і шість.

Згодом можна буде пересаджувати зуби не поодинці, а відразу цілими групами.

Успіх японських учених названий першим серйозним кроком до відкриття фундаментально нової стадії розвитку медицини.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com