Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українці мігрують до Росії та Польщі

Світова економічна криза призвела до зменшення кількості мігрантів у розвинених країнах. Такий висновок зробили експерти Організації з економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), що об’єднує розвинені країни світу. Українці опинилася на десятому місці серед тих, хто виїжджає до розвинених країн, а у першу трійку списку входять китайці, румуни та індуси. Українці очолюють списки нових мігрантів у Росії та Польщі. Популярною залишається й Чехія, де українці на першому місці також серед прохачів притулку.

2009 року (це останні статистичні дані, які цього тижня оприлюднили в паризькій штаб-квартирі ОЕСР) на Захід виїхали 126 тисяч українців — це на 14% менше, ніж 2007 року. Українці часто вирушають і до Росії, де 2009 року зафіксували 46 тисяч мігрантів.

До Польщі мігрували 10 тисяч українців. Громадяни України також на першому місці серед нових мігрантів у Чехії — 8 тисяч, хоча це вп’ятеро менше, порівняно з 2007 роком. Адже через світову фінансову кризу офіційна Прага суттєво обмежила доступ іноземцям на свій ринок праці, обмежуючи труд иностранных граждан не видачею ліцензій.

Водночас у Польщі та Чехії вихідці з України активно реєструвалися як підприємці. В обох країнах вони на другому місці після в’єтнамців серед іноземців, що займаються підприємництвом.

Також експерти зазначають, що переважна більшість українських мігрантів в Італії — жінки. 2009 року було офіційно зареєстровано 174 тисячі вихідців з України, з них 80% — жінки. Вони допомагають італійцям доглядати дітей, літніх і хворих людей. Така робота завжди є, незважаючи на кризу, й фахівці відзначають, що неста­біль­ність економічної ситуації менше вплинула на перспективи працевлаштуватися для жінок-заробітчанок.

Генеральний секретар Організації з економічної співпраці та розвитку Анхель Ґурріа вважає, що попит на іноземну робочу силу на Заході знову зросте, незважаючи на недавнє скорочення рівня міграції. Західні експерти закликають уряди більше дбати про легальні канали міграції і про те, як краще використовувати можливості таких працівників. Аналітики ОЕСР також встановили, що у середньому 20-30% іноземних студентів залишаються в країнах, де навчалися, — найчастіше в Канаді, Франції та Чехії. Якщо нині майже кожен десятий мігрант на Заході — це китаєць, то серед студентів із Китаю — майже кожен п’ятий. У 2009 році в розвинених державах навчалися 410 тисяч студентів з Китаю, з Польщі та Росії — по 30 тисяч. Крім того, за даними експертів ОЕСР, економічна криза також вплинула працевлаштування міг­рантів. Найгірше становище в Іспанії, де на кінець минулого року серед безробітних було 44% молодих мігрантів, у Швеції і Бельгії — 35.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com