Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Професія слюсар

Протікає кран. «Треба покликати слюсаря!» - Говорить мама. Поламався велосипед. «Треба віднести слюсарю», - говорить тато. Що ж це за майстер на всі руки? Це старовинна професія.

Слюсар працює з холодним металом, дуже міцним і твердим. Щоб справитися з металом, у слюсаря є спеціальні інструменти, наприклад: молоток і зубило.

Приставив до металу гострим кінцем зубило, вдарив по іншому кінця молотком - шматок металу відрубав! Можна відпиляти потрібний шматок металу спеціальною пилкою-ножівкою. У такої пилки дуже гострі зуби, і сама вона зроблена з міцного металу. Є у слюсаря для роботи дриль зі свердлом і хитрий інструмент - мітчик. Мітчиком в отворі нарізають різьблення, щоб потім можна було вкрутити гвинт. Гвинти слюсар укручує викрутками, а от для болтів з гайками є у нього гайковий ключ. Напилки допомагають зробити майстру поверхню металу зовсім гладкою. Щоб всі деталі зробити точно за розміром, слюсар використовує спеціальні вимірювальні інструменти. У них дуже важкі назви: кронциркуль і штангенциркуль.

Слюсар ремонтник - професія дуже поширена. Але, оскільки, ці фахівці потрібні для різних видів виробництва, існує вузька спеціалізація слюсарів, підготовка та навчання яких ведеться саме для тієї галузі, де вони будуть працювати. Слюсар ремонтник займається монтажем, налагодженням, регулюванням і діагностуванням механізмів.

Слюсар і нові речі з металу робить, і старі лагодить! У багатьох школах є слюсарні майстерні, де учнів знайомлять зі слюсарними інструментами, ними можна і попрацювати в шкільній майстерні!

Професія слюсар бере свій початок з того моменту, як людство стало винаходити машини, механізми, коли знадобилися фахівці для їх складання, обслуговування та ремонту. Вперше про слюсарній справі згадувалося в 1463 році в віденському архіві, а в 1545 році в Німеччині утворився слюсарний цех. Назва професії походить від німецького слова «schlos» - замок. Шлоссера - так називали майстрів, що виготовляють замки.

Праця слюсаря належить до категорії робіт з середньою фізичною навантаженням. Він повинен володіти хорошим здоров'ям в області серцево - судинної системи та опорно-рухового апарату. У нього має бути гарний зір, пам'ять і точний окомір. Цю професію можна отримати в професійно - технічних училищах, технікумах, безпосередньо на виробництві, влаштувавшись учнем слюсаря та пройшовши відповідні професійні курси.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com