Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мінімум уже замалий

Лідер партії «За Україну»! В’ячеслав Кириленко вніс на розгляд Верховної Ради проект Постанови про збільшення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати. Про це УНН повідомили в прес-службі політсили.

«Згідно із законом мінімальна заробітна плата в липні складає 960 гривен, — відмітив В. Кириленко. — Фактично ж, за даними Міністерства соціальної політики, прожитковий мінімум складає 1 180 гривен. Це на 23% більше, ніж мінімальна зарплата зараз.

Не підвищуючи міні­мальну зарплату і прожитковий рівень зараз, влада порушує 48 статтю Конституції України — право громадян на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї».

В. Кириленко відмітив, що якщо цю постанову приймуть, Кабмін повинен переглянути розмір прожиткового мінімуму і протягом двох тижнів внести до Верховної Ради законопроект про внесення необхідних змін до бюджету України на 2011 рік.

Відомо, що прожитковий мінімум — вартісна величина достатня для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів і мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особи.

Об’єм прожиткового мінімуму містить два елементи — фізіологічний і соціальний. Фізіологічний мінімум — це вартісне вираження цінностей, украй необхідних для існування. У світовій практиці він складає 85 — 87% загального прожиткового мінімуму, а решта доводиться на соціальну частину — певний набір духовних цінностей мінімально прийнятого рівня. 

УНН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com