Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Запаси більші за торішні

Запаси зерна в аграрних підприємствах України (окрім малих) і підприємствах, що займаються його зберіганням і переробкою, до 1 вересня становили 21,9 млн тонн, що на 20% більше в порівнянні з аналогічною датою 2010 року, повідомила Державна служба статистики.

Згідно з її даними, на вказану дату, зокрема, запаси пшениці становили 15,7 млн тонн, ячменю — 4,1 млн тонн, кукурудзи — 0,5 млн тонн, жита — 0,4 млн тонн.

Безпосередньо у аграрних підприємствах до 1 вересня запаси зерна становили 13,8 млн тонн, що на 21% більше торішнього показника, зокрема пшениці — 9,3 млн тонн, ячменю — 2,8 млн тонн, кукурудзи — 0,4 млн тонн, іржі — 0,3 млн тонн.

Згідно з даними Держстату, запаси насіння соняшнику до 1 вересня становили 0,4 млн тонн, що на 38% менше, ніж на аналогічну дату минулого року. Безпосередньо у агропідприємств зберігалося 0,2 млн тонн (на 22% менше, ніж роком раніше), а на підприємствах, що здійснюють їх переробку і зберігання — 0,2 млн тонн (на 50% менше).

Внутрішнє споживання зерна в Україні оцінюється приблизно в 26 млн тонн на рік.

За прогнозами Мінагропроду України, врожай зерна в країні в поточному році перевищить 50 млн тонн, тоді як в 2010 році Україна зібрала 39,3 млн тонн.

Слід зазначити, що прогноз врожаю зерна, що стартує з середніх 43 млн тонн, після кількох переглядів збільшився до 51 млн тонн, що відповідає рекордному показнику 2008 року.

Разом зі зростанням урожаю «зростала» і його якісна складова. Якщо місяць тому Мінагропрод визнавав, що наймовірніше через затяжні дощі в червні якість врожаю буде не дуже добра — до 55% валу становитиме фураж, то потім частка непродовольчого зерна в прогнозах чиновників почала планомірно зменшуватися.

Так, два тижні тому частка фуражу «скоротилася» до 50%, а зараз у Мінагропроді заговорили про те, що 60% зібраного урожаю буде продовольчим.

Зазначимо, що традиційне збільшення валу не кращим чином позначається на якості зернових — ці показники перебувають у зворотній залежності один від одного, тому високий врожай з високою ж і якістю зерна — досить рідкісне явище. Так, в рекордному урожаї 2008 року велика частина зерна належала саме до фуражної групи.

Аграрії критикують владу за ухвалення закону про запровадження на друге півріччя 2011 року мит на експорт зерна: пшениці — 9%, але не менш як 17 євро за тонну, кукурудзи — 12%, але не менш ніж 20 євро за тонну, ячменю — 14%, але не менше ніж 23 євро за тонну. За їхніми словами, це призвело до падіння цін на ринку, які не покривають собівартості вирощування цих культур.

Раніше громадські професійні організації АПК просили президента України ветувати закон про запровадження мит на експорт зернових культур.

На думку авторів звернення, запровадження експортних мит на зерно завдасть збитків аграріям на суму понад 6 млрд грн. Крім того, вони вважають, що товаровиробники можуть втратити 12 млрд грн через внесення змін до Податкового кодексу щодо відшкодування ПДВ при експорті зернових.

NEWSru.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com