Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дезінфекція в салоні краси

У сучасних умовах сильної конкуренції серед підприємств індустрії краси, вимоги до проведення дезінфекційних заходів постійно збільшуються. На ринку пропонують величезний вибір спеціальних дезінфікуючих засобів. Термічна обробка так само широко застосовується поряд з хімічними методами дезінфекції та стерилізації. Але тут важливо розуміти, що будь-які хімічні препарати, якими б сучасними і ефективними вони не були, марні без правильного і систематичного використання. А умови проведення заходів щодо стерилізації та дезінфекції знаходяться під ретельним контролем відповідних органів.

Важливо відзначити, що все необхідне обладнання та інструментарій в перукарнях і салонах краси, підлягає обов'язковій, ретельної дезінфекції та стерилізації перед кожним використанням. У цьому плані, дезінфекційні заходи в салонах краси перебувають під суворим контролем органів споживнагляду. Є два зручних і дуже ефективних способів дезінфекції та стерилізації обладнання та інструментів в салоні: за допомогою хімічних речовин (засобів дезінфекції та стерилізації) або тепла (сухожарові стерилізатори, автоклавування). У разі хімічної дезінфекції препарат готують з концентрованого препарату в спеціальних ємностях, де і проводять дезінфекцію медичного обладнання, інструментів для догляду та аксесуари, методом занурення з обов'язковою витримкою, відповідно до інструкції до використання. Якщо ж у салоні краси використовується метод теплової дезінфекції (сухожарові шафі), необхідно правильно підібрати режим обробки, оскільки багато інструментів та матеріалів не сумісні з даним методом дезінфекції.

Кожен салон вибирає свій власний метод дезінфекції та стерилізації. Всі вони мають свої переваги і недоліки. Наприклад, термічна обробка не потрібна хімічним засобам, але для дезінфекції цим способом необхідно багато часу, спеціальне обладнання (стерилізатор), а так само спеціальні ємності, де ви можете мити обладнання, є ризик отримання теплової травми (опіку).

Найдешевші дезінфікуючі препарати на основі хлору, доступні навіть для домашнього використання, але і з ним пов'язаний ряд труднощів, наприклад залишки дезінфікуючих речовин на основі хлору неможливо видалити з пористих виробів, це досить небезпечно. Хлор так само може зіпсувати вироби з нержавіючої сталі і одяг! Сьогодні багато фармацевтичних компаній займаються виробництвом усе більш безпечних хімічних засобів в тому числі для дезінфекції в салонах краси. Вони пропонують величезний вибір спеціальних дезінфікуючих препаратів, які представлені у вигляді поєднання різних хімічних речовин і активних компонентів. Ці дезінфікуючі засоби, розроблені спеціально для аксесуарів, інструментів та обладнання салону. Вони підходять як для попереднього очищення, стерилізації, дезінфекції, так і для миття та дезінфекції поверхонь приміщення, жорстких меблів при проведенні поточних і генеральних прибирань.

Навіть у сучасних умовах жорсткої конкуренції і високих технологій в галузі захисту здоров'я, все ще існує ризик інфекцій при відвідуванні салону краси (ВІЛ, гепатит B, C, грибкові та бактеріальні інфекції). Важливо розуміти, що для запобігання можливості появи цих та інших особливо-небезпечних інфекцій необхідно дуже ретельно підходити до проведення прибирань, дезінфекції, стерилізації та належної очищення обладнання, інструментів і аксесуарів в салоні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com