Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Велике око банку

Якщо клієнт банку відмовляється детально розписати своє майно, фінустанова може заблокувати його депозитні рахунки.

В Україні почастішали випадки, коли банки через постанову НБУ про збір «досьє» на клієнтів, погрожують громадянам блокуванням депозитних рахунків.

Для прикладу підприємець Віктор Євтухов з Вінниці не зміг забрати відсотки по депозиту у місцевому відділенні «Терра Бенку». За його словами, у фінустанові йому дали анкету, в якій треба було зазначити доходи, перелічити майно, яким він володіє, вказати, коли був придбаний автомобіль і його марку.

Після відмови заповнити анкету чоловікові на домашню адресу прислали листа, в якому банк попереджав, що через незаповнену анкету обмежить право доступу до депозиту та виключать з числа клієнтів.

“В листі посилаються на постанову Нацбанку №22 від 31 січня 2011 року. Згідно з нею, я обов’язково маю заповнити ту злощасну анкету, інакше банк обмежить доступ до моїх грошей. Я знайшов і перечитав ту постанову, там нічого не йдеться про обмеження доступу до рахунків. Звернувся до юриста, мені пояснили, що насправді банк має право обмежити доступ до грошей лише за постановою суду», — зауважив чоловік.

Євтухов запевнив, що наступного дня написав заяву, щоб забрати депозит, але грошей своїх не отримав. 

В «Терра Банку» підтвердили, що розіслали клієнтам листи з проханням заповнити анкети.

“Банки працюють на основі закону України, вказівок Нацбанку та Кабміну. Від нас вимагають, ми так само запитуємо. Жодному клієнту в обслуговуванні не відмовлять і кошти не блокують. Може йтися лише про виключення з числа клієнта. Є люди, які відмовилися від заповнення анкет, але стосовно них і їхнього обслуговування немає ніяких змін. Для них Нацбанк подовжив термін розгляду ідентифікації клієнтів», — розповіла начальник відділу з «Терра Банку» Вікторія Приходченко.

Юристи зі свого боку запевняють, що заповнювати анкету не обов’язково.

«Банк не може обмежити доступ до грошей через незаповнену анкету. При обслуговуванні банк керується договором, де вказані умови для банку і клієнта. Я бачив ті анкети, вони незаконні. Більшість інформації, яку витягують з клієнтів, не має ніякого відношення до Нацбанку. Найбільше мені «подобається» пунк про майно і про попередження банку в десятиденний термін щодо зміни свого майнового стану. Своїм клієнтам я раджу не заповнювати ті анкети», — пояснив адвокат юридичної компанії Костянтин Оверковський.

Нагадаємо, своєю постановою НБУ з 22 квітня змінив норми положення «Про здійснення банками фінансового моніторингу» і дав банкам півроку на збір розширених даних про клієнтів. Кожна фізична особа зобов’язана в спеціальній анкеті вказати свої паспортні дані, ідентифікаційний номер, місце роботи, посаду, контактний номер телефону та адресу електронної пошти.

Клієнт також зобов’язаний розкрити інформацію про своє рухоме і нерухоме майно, рахунки в цінних паперах, спрогнозувати обсяг операцій по рахунках і вказати джерела походження доходів. Ідентифікація юридичних осіб, резидентів і нерезидентів містить повний зріз про проведену ними господарську та фінансову діяльність із зазначенням осіб, які мають доступ до майна підприємств.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com