Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Перемога чи останнє попередження?

МЗС України заявило, що текст резолюції — це велика перемога України. Ось як коментують текст резолюції експерти та політики.

Олександр Палій, експерт з міжнародних питань: Європарламент у своїй резолюції намагається до останнього зберегти можливості для відновлення нормального діалогу з Україною. Їм потрібна не Тимошенко, а збереження плюралізму в Україні, що у європейському розумінні є ключовою ознакою демократії. Коли два лідери виборчих списків, що здобули перемогу на минулих виборах (!) сидять, а українська влада демонструє, що основна ціль її існування (крім суто меркантильних) — посадити Тимошенко — ЄС це не може сприймати нормально.

Часом мені здається, що депутати Європарламенту на пару порядків більше турбуються про інтереси України, ніж у своїй більшості депутати Верховної Ради нашої постгеноцидної країни, не кажучи про урядовців.

 Нині влада починає говорити про близький компроміс з Росією в питаннях газу. Досить імовірно, паралельно це означатиме відмову від інтеграції в ЄС, вину за яку влада спробує спихнути не на власну безвідповідальність і мстивість, а на самий ЄС.

Своїм рішенням Європарламент, сигналізуючи Україні про європейську перспективу, фактично усуває для української влади можливості спихнути на ЄС згортання європейської інтеграції.

 Василь Кисельов, народний депутат України (Партія Регіонів): Резолюція — досягнення нашого зовнішньополітичного відомства МЗС та Кабінету міністрів. Головна заслуга у цьому належить президенту Януковича. Ця резолюція нормальна абсолютно. Відкривається шлях. Нам сказали, що вважають  необхідним надати Україні перспективу членства в Євросоюзі. Мається на увазі  підписання договору про асоційоване членство в ЄС. Також бачимо, що відкривається шлях до підписання протоколу про зону вільної торгівлі із ЄС. Я не бачу пересторог. У 13 пункті резолюції сказано, що Європарламент вважає за необхідне запропонувати та провести недавно відкладену зустріч із нашим президентом Віктором Януковичем. Резолюція дає Україні карт-бланш. Вона вимагає проводити реформи, як вимагає того Євросоюз у кожної країни-претендента. Те, що там у значній частині тексту є застереження щодо Тимошенко та суду над Луценко, то я цього чекав. Я не здивувався. Бо вони сповідують свої принципи.

Тарас Чорновіл, народний депутат (позафракційний): Сам текст резолюції — це дуже скомпільований компромісний варіант, бо було побажання, щоб він об’єд­нав весь Європарламент. 

Тому, по-перше, це свідчить про те, що навіть найближчі соратники Януковича, в яких є договір з Партією регіонів про співпрацю, виставили серйозні передумови, яких би вони хотіли необхідних змін в Україні, щоб далі можна було вести з нею переговори. По-друге, оскільки компромісний текст і частина євродепутатів була за те, щоб припинити переговори з Україною, але друга частина наполягала, аби їх продовжити, відбулася трошки дивна колізія. З одного боку, включено цілу низку положень, які б мали бути приємні для України, наприклад, згадка 49 статті, також, що обов’язково треба парафувати Угоду про асоціацію. Згадується необхідність візиту Януковича, згадується необхідність проведення самміту Україна-ЄС, а ми вже почали сумніватися, чи він відбудеться. Тобто ці всі позитиви є, але в підсумку вони всі дуже чітко ув’язані з певними вимогами. І оці вимоги мене трохи непокоять, тому що Європарламент побачив лише окремі проблеми, але не загальні, які є в Україні: повна відсутність судочинства взагалі як такого, повне свавілля силових структур, повне наростання централізації влади… Тобто замість цього всього, є лише окремі згадки про ув’язнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Відбулася така собі фетишизація Європарламенту до подій в Україні.

Цей фетиш, з одного боку, позбавляє маневру українську владу, тому що зараз непросто звільнити Тимошенко. Зняти з неї будь-які звинувачення Янукович не ризикне. А, з другого боку, ЄП показав, що їх не особливо й цікавить проблема взагалі прав людини, судочинства і свобод, які є сьогодні в Україні. Їх цікавить конкретна проблема Тимошенко...

За матеріалами УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com