Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Болільники — не маріонетки олігархів

Зовсім недавно 14 жовтня на Покрову в Києві і регіонах країни пройшли марші, присвячені створенню УПА. Відомо, що «ультрас» донецького «Шахтаря» провели (!) турнір з нагоди річниці створення УПА. Цей утаємничений турнір відбувся в одному з міст Донбасу.

Усі учасники задоволені зустріччю, бо на стадіоні нині «зустрічатися дедалі важче». Декілька команд не змогли приїхати на турнір, оскільки мають проблеми з міліцією, яка нині чинить на фанатів безпрецедентний тиск.  

 У редакцію сайту «Багнет»  надходить дедалі більше сигналів про утиски громадян України за національною ознакою на сході країни. Зокрема, як повідомляють читачі, утискують не лише фанів донецького «Шахтаря», які у  своїх акціях використовують національну символіку, але і пересічних громадян, які хоч якось виражають свою національну ідентичність: мовою, політичними поглядами, пошаною до національних символів, історії тощо.

Як повідомляють жителі Донецька на своїх сторіночках в ЖЖ, «за носіння українського прапора в Донецьку тебе можуть обшукати міліціонери і навіть затримати». З іншого боку, як повідомляють жителі Донецька, місцеві органи самоврядування і правоохоронці, ніяк не реагують на прояв антиукраїнських настроїв.

Ось що пише із цього приводу користувач belo­vol_zol : «Усій Україні вже відома ситуація з ультрас донецького «Шахтаря», які бойкотують матчі своєї команди через тиск на них з боку міліції. Ультрас «Шахтаря» в більшості своїй дотримуються націоналістичних поглядів, за що їм не раз діставалося від місцевих органів МВС. Ось і 14 жовтня, місцева міліція під загрозою «проблем» забороняла фанатам приходити на марш УПА. На зниження активності фанатів було спрямовані значні зусилля правоохоронців (приїзди, додому, на роботу, на місце навчання). 

«Фанати давно говорять, що на усі їх заходи приїжджає не один автобус «Беркуту», скрізь снують хлопці невизначеної зовнішності з камерами. Будь-яка група людей із символікою уже викликає інтерес у «органів». Тим більше, якщо це патріоти...  — говорить belovol_zol.

При цьому, як стверджують користувачі сайту, проросійські, українофобські рухи в Донецьку  «у фаворі» — їх ніхто не зачіпає, не перевіряє і не карає за відверто антиукраїнські гасла і заклики. «Тут немає ні міліції, ні СБУ з камерами. Цих хлопців навіть міліція не пресує,   тому вони тримають обличчя відкритими. Створюється враження, що «органам» на них наплювати... В той час, коли фанати «Шахтаря» залякані. Імперці вільно пересуваються вулицями міста. Невже вони отримали карт-бланш на формування проросійської ментальності у молоді в Донецьку?» — нарікають місцеві націоналісти.

Нагадаємо, раніше про готовність розглядати кожен випадок утиску прав ультрас заявили і в самому «Шахтарі». Як повідомлялося, останнім часом взаємовідношення між фанатами чемпіона України і клубом різко зіпсувалися. Уболівальники «Шахтаря» після того, як критика клубу не була почута, перейшли до радикальніших методів впливу на керівників команди.

Як повідомлялося, на одній зі своїх акцій фанати «гірників» висловилися проти натуралізації легіонерів команди, розгорнувши на трибунах «Донбас Арени» банер з написом: «Ні натуралізації!».

Заява усіх груп ультрас і активних фанатів донецького «Шахтаря» про наростаючі репресії з боку органів МВС по відношенню до футбольних фанатів, в Донецьку викликає подив у керівництва обласного главку міліції. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУМВД України в Донецькій області.

Як пояснюють правоохоронці, увагу органів вну­трішніх справ «можуть викликати лише дії, що регламентуються адміністративним або карним законодавством, незалежно від того, хто перед ними — футбольний фанат, прихильник рок-музики чи учасник мітингу. Приналежність до яких-небудь громадських організацій або рухів не є приводом для переслідування з боку правоохоронних органів, якщо їх члени діють в правовому полі».

У МВС допускають, що, можливо, «мається на увазі випадок 17 вересня цього року, коли співробітниками міліції в Донецьку був відвернений несанкціонований марш групи молодих людей». «Ці молоді люди йшли по місту під виглядом футбольних фанатів, вигукували гасла, що закликають до розпалювання національної ворожнечі. При затриманні вони представилися фанатами клубів «Шахтар» і «Металург», хоча цього дня ні у однієї із згаданих команд матчів не було», — пояснюють правоохоронці.

Тим не менше останнім часом взаємовідношення між фанатами чемпіона України і клубом різко зіпсувалися. Відносини з міліцією теж...

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com