Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що варто знати про онкологію?

Як впливає наше харчування на виникнення онкологічних захворювань?

Їжа, яку ми вживаємо щодня, може містити в собі різні канцерогенні речовини, які при попаданні в організм підвищують ризик утворення злоякісних пухлин. Тут варто відмітити, що мова йде саме про ризик, а не про те, що рак неминучий у разі харчування сучасними продуктами.

Джерелом шкідливих канцерогенів в продуктах харчування можуть бути   різні жири, небезпека при цьому набагато зростає при вживанні зіпсованих або перегрітих жирів. Тому не треба залишати жир на пательні і не можна використовувати його повторно. Завжди після смаження мийте сковороду.

Потрібно прагнути уникати смажених продуктів, при цьому потрібно віддавати перевагу печеним і вареним стравам. З раціону рекомендується виключити велику кількість рослинних олій — столову ложку більш ніж достатньо.

Деяку загрозу здоров’ю несуть копчені вироби, в які під час копчення з диму можуть потрапити канцерогени — бензопирен й інші небезпечні хімічні елементи. Ці шкідливі речовини завжди можуть бути знайдені у великих кількостях при проведенні експериментів в ковбасах, корейці, шпротах, оселедцях холодного копчення, а також в сухофруктах, які були сушені димом.

Деякі з продуктів можуть містити нітрит і нітрати. У окремому виді — самі по собі ці солі не є канцерогенами, але в шлунку з них утворюються дуже небезпечні нитрозоамини, у зв’язку з чим вас має хвилювати  забрудненням продуктів нітратами і нітритом, який може міститися в ковбасах, деяких м’ясних консервах, фруктах і овочах.

***

Виявляється, що вода чудовий засіб від раку. Настійно рекомендуємо познайомитися з працями доктора Ф.Батмангхеліджа. Він стверджує, що майже усі хвороби мають один корінь — це ненавмисне хронічне обезводнення організму.

Організм людини майже на 80% складається з води, — відповідно проста вода — це речовина першої необхідності для людини. Доктор Ф. Батмангхелідж науково довів, що вода в організмі виконує не лише роль розчинника і транспортувальника корисних речовин, але і сама по собі в чистому вигляді є такою речовиною. І недостатнє вживання звичайної води призводить до разбаллансуванню усієї біохімічної лабораторії людського організму, порушуються обмінні процеси, починаючи з клітин і до цілих систем. Ніякий напій не замінює простої води. Більше того, такі напої, як алкоголь, кава і чай, є зневоднюючими напоями. Почуття спраги — це вже занадто запізнілий сигнал про обезводнення організму; це сигнал про те, що організм вже знаходиться в дуже тяжкому стані. Рекомендована добова доза води — 30 мл на 1 кг ваги. Тобто, приміром, якщо ви важите 60 кг, то розрахунок такий: 60 х 30 = 1800 мл води в добу, — якщо в склянках, то це вийде 9 склянок в день. Приймати воду зручніше відразу по 2 склянки за таким графіком: за 30 хв. до їжі і через 2 години після їжі. Після прийому води потрібно покласти на язик і поступово розсмоктувати декілька кристалів великої морської солі. УВАГА! Якщо у вас були серйозні проблеми з серцево-судинною системою або з нирками, то дозу води треба збільшувати поступово, консультуючись з лікарем. Вода — не ліки. Але в належній мірі насичений водою організм вижене з вас всяку хворобу, яка в первинній основі має причиною ненавмисне хронічне обезводнення. І, на думку доктора Ф. Батмангхеліджа, рак — одне з таких захворювань.

***

Вода допоможе запобігти раку сечового міхура. Щоденне вживання достатньої кількості води знижує шанси розвитку раку сечового міхура. Рідина виводить з цього органу речовини, які провокують онкологічне захворювання до того, як вони встигають завдати шкоди.

Вода потрібна нам не лише для забезпечення обміну і нормальної роботи усіх тканин, органів і систем органів. Випиваючи більше 2,5 літрів води в добу, ми істотно знижуємо ризик розвитку раку сечового міхура, стверджують учені з університету Брауна.

Як показало опитування, проведене серед 48 000 чоловіків, вживання 2 500 мілілітрів води в день знижує шанси на розвиток ракової пухлини сечового міхура на 24%. Учені вважають, що рідина вимиває з органу речовини, здатні викликати рак, перш ніж вони починають руйнувати його.

Учасників дослідження запитували про те, як часто вони п’ють і в яких кількостях, і в результаті виявилось, що позитивна дія води була найбільш помітна у молодих чоловіків. З віком захисні властивості води проти раку сечового міхура знижуються. Окрім цього, у міру старіння чоловіки п’ють все менше і менше рідини.

Жінки рідше страждають від раку сечового міхура, а ось серед чоловіків цей вид раку — четвертий за поширенням. Зазвичай захворювання виявляють у віці 50-80 років.

Нагадаємо, що регулярне вживання великої кіль­кості сиру може підвищувати ризик захворювання раком сечового міхура. Учені помітили, що ризик захворювання підвищувався на 50% у тих, хто з’їдав більш ніж 53 г сиру в день.

Крім того, дослідники дійшли висновку, що щоденне вживання маслинової олії може скоротити ризик захворювання приблизно в половину.

***

У кожної хвороби є свої симптоми, які симптоми раку?

Зазвичай на ранніх стадіях рак не має симптомів, але з часом злоякісна пухлина стає досить великою для того, щоб її виявити. Поки пухлина росте, вона може здавлювати нерви, викликаючи біль, проникати в кровоносні судини і викликати кровотечу, перешкоджати роботі органів і систем організму.

Сім тривожних ознак раку:

— Зміна частоти випорожнювань і сечовипускання.

— Шкірні виразки, які не гояться.

— Незвичайна кровотеча або виділення.

— Ущільнення або припухлість в молочній залозі або ще де-небудь.

— Порушення травлення або ускладнене ковтання.

— Помітна зміна розміру, кольору, форми або щільності бородавки, родимки або ранки на слизовій оболонці порожнини рота.

— Важкий кашель або хрипота.

Наступні симптоми також можуть сигналізувати про наявність якої-небудь форми раку:

— Постійні головні болі.

— Нез’ясовна втрата ваги або апетиту.

— Хронічний біль в кістках.

— Постійна втома, нудота або блювота.

— Трохи підвищена температура тіла, постійно або періодично.

— Часті інфекційні захворювання.

Зверніться до лікаря, якщо ці розвиваються симптоми, які можуть сигналізувати про рак, і які не пов’язані з іншою причиною і тривають більше двох тижнів. Необхідно пройти медичне обстеження. Якщо причина симптомів — рак, своєчасна постановка діагнозу і лікування дадуть більше шансів на одужання.

***

Які чинники сприяють виникненню раку, які бувають його різновиди і як забезпечити себе від онкозахворювання.

Мабуть, жоден лікар-онколог не дасть відповідь однозначно на питання «Звідки береться рак»? Якби відповідь знайшлася, то і панацея була б знайдена. А так доводиться користуватися тільки досвідом, від­криттями і новими теоріями. Про те, як забезпечити себе від раку розповіла лікар-онколог Галина Севостюк.

Чинників виникнення раку (до речі, це захворювання ще Гіппократ називав крабом через специфічну форму злоякісної пухлини), на жаль, на подив багато:

— канцероген, канцерогенний чинник — дія шкідливих речовин на організм, що призводить до розвитку злоякісної пухлини (бензол, ароматичні аміни і амиди, афлатоксин);

— хімічний чинник: бензопирени, азбест і так далі;

— фізичний: дія радіації;

— інфекційний: вірус саркоми Раусу (деякі види вірусів, потрапляючи в організм, вбудовуються в ДНК здорової клітини і цим викликають серйозні зміни в певних органах і тканинах. При цьому клітина із зміненою ДНК може не давати про себе знати і довгий час перебуваючи в стані сплячки, і тільки під впливом комплексу чинників ризику, таких як дія радіаційного або ультрафіолетового випромінювання, гормональні змі­ни в організмі й інше, вона може активізуватися і переродитися на ракову);

— бактеріологічний: бак­терія Хелікобактер пілорі;

— генетичний;

— поєднання декількох чинників.

За останній час визнання отримує паразитарна теорія походження раку. Паразитарну теорію, починаючи з 1996 року, підтверджує Всесвітня організація охорони здоров’я, а в 2005 році вона підтверджена відкриттями Нобелівських лауреатів Баррі Маршала і Уорена, які знайшли збудника раку — бактерію Хелікобактер пілорі.

Яка б не була природа онкозахворювання, утворення пухлини загалом і в цілому проходить один і той же сценарій — перетворення нормальної клітини тканини на пухлинну, атипову. До речі, атипові клітини з’являються в організмі постійно і негайно винищуються імунною системою. Але у разі послаблення імунітету (приміром, на тлі хронічного або тривалого захворювання) клітини-мутанти можуть покласти початок ракової пухлини. Ось чому так важливо проходити необхідні обстеження.

Усі новоутворення типу «плюс-тканина» мають назви із закінченням -ома.

Коренем слова є назва тканини, з якої утворилася пухлина (чи псевдопухлина):

— епітеліома — пухлина епітелію;

— фіброма — з фіброзних клітин;

— ліпома — з жирової тканини;

— лімфома — з лімфоїдної тканини;

— саркома — з м’язової.

Доброякісні пухлини — ліпоми, фіброми, невриноми, міоми і ін. мають будову, що мало відрізняється від початкової тканини, вони оточені капсулою і в процесі росту не проростають, а розсовують навколишні тканини.

Злоякісні за структурою відрізняються від тканини, з якої вони ростуть. Чим менш диференційовані клітини, тим зліше пухлина. В процесі зростання злоякісні пухлини проростають у сусідні тканини і органи і метастазують. Метастаз — дочірня злоякісна пухлина з клітин, що відірвалися від первинного новоутворення, з потоком крові (гематогенні) або лімфи (лімфогенні), занесених в інші частини тіла.

Дослідження показали, що, як правило, рак розвивається в період від року до півтора після того, як людина пережила яку-небудь травмуючу, трагічну подію. Важкі переживання служать пусковим механізмом усіх вказаних процесів. Звичайно, не всі люди, що пережили сильну дію стресу, обов’язково захворюють на рак. Багато залежить від здатності людини управляти своїми емоціями і відношенням до подій, що відбуваються.

Як же забезпечити себе від хвороби усіх часів і народів? По-перше, прагнути правильно розуміти і приймати себе, свої емоції — намагатися переварити негатив і видихнути позитив. По-друге,  вибирати здорову вітамінну їжу, оточувати себе красою, із задоволенням відпочивати від рутини або інтенсивного забігу по кар’єр­них сходах, вчасно вимагати допомоги — від лікарів, близьких і друзів. Одним словом, любити себе!

***

11 продуктів, які допоможуть запобігти раку.

Капуста найбільш багата особливими протираковими речовинами, які блокують розвиток хвороби на всіх стадіях.

Цибуля і часник здатні запобігти первинним ушкодженням генів, що ведуть до розвитку ракових захворювань. Особливо ефективна часникова терапія проти раку кишковика — вона знижує ризик його утворення на 70%.

Помідори зобов’язані своїм протираковим ефектом особливому пігменту, що також міститься в червоному перці. Корисні в будь-яких видах і консистенціях — свіжими, в кетчупі, томатній пасті, соку і навіть соусах. Дослідження показало, що споживання томатних соусів щоденно протягом місяця знижує ризик раку простати на 20%.

Завдяки високій концентрації антиоксидантів чорниця захищає від руйнування усі клітини організму, а темно-синій пігмент (він же присутній в голубиці) зміцнює зір.

У ній же, як і в малині, присутня еллагинова кислота, яка перешкоджає проростанню в пухлину кровоносних судин, а значить позбавляє вогнище хвороби живлення і здатності жити.

Один з лідерів за змістом антиоксидантів є зелений чай.  Він успішно запобігає росту пухлини і знижує ризик її появи. Доведено: щоденне споживання зеленого чаю (близько 5 чашок в день) зменшує шанси дістати рак молочної залози. Врахуйте, що додавання молока — а точніше будь-якого молочного білку — до напою знижує його антиоксидантные властивості.

Дослідники з Університету Каліфорнії (США) з’ясували, що регулярне споживання волоських горіхів здатне вплинути на розвиток ракової пухлини, що вже утворилася. Зокрема, експерименти на лабораторних мишах показали ефективність горіхової дієти в боротьбі з раком простати.

Користь сої в профілактиці раку офіційно визнана американським Національним інститутом здоров’я. Вчені з Інституту Колорадо довело, що регулярне вживання соєвих продуктів (тофу, молока, м’яса) знижує ризик розвитку раку грудей у жінок на 30-35%. Соя перешкоджає кровопостачанню пухлинних тканин.

Індійська приправа каррі стримує ділення ракових клітин. Такий ефект забезпечує куркума, що входить до її складу, а точніше — її «пахучий» компонент куркумін.

Півтора роки тому Американське товариство дослідження раку заявило про користь слабкого алкоголю. Наприклад, кожен келих вина (при споживанні не більше двох за день щодня) знижує ризик захворювання раком легенів на 2%; а під час лікування раку променевою терапією антиоксидант, що міститься у вині, захищає здорові клітини від ушкодження радіацією.

Але є у цієї медалі і зворотна сторона. У кінці 2009-го дослідження, проведене Національним онкологічним інститутом США, показало, що споживання алкоголю збільшує ризик розвитку раку молочної залози.

Гіркий шоколад багатий антиоксидантами, а значить запобігає ушкодженню здорових клітин і утворенню ракових. Ось тільки зобов’язаний цією властивістю шоколад какао-бобам, а значить їх зміст в плитці має бути максимальним. Для кращої профілактики купуйте не просто «темний» або «гіркий» шоколад, а той, на упаковці якого стоїть позначка від 65% какао і більше. Рекомендована денна доза — 30-40 г.

Співробітники Медичної школи при Гарвардському університеті провели дослідження і з’ясували, що щоденне вживання напоїв з кофеїном знижує ризик розвитку раку майже на 16%. А щоб захиститися від раку простати, досить починати з чашки кави кожен ранок, упевнені лікарі Бостона. 3-4 чашки в добу знижують шанси заробити рак кишковика на 24% (дослідження Інституту Вандербильда, США)

Боби містять велику кількість фітоестрогенів.  Регулярне споживання цієї речовини зменшує шанси на рак кишковика на 40%.

***

Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що всього 2,5 години фізичних вправ на тиждень допоможуть запобігти розвитку ракових клітин в організмі.

Відповідь на питання как избавиться от пигментных пятен, знайдете на інших сайтах.

Як стверджують експерти ВООЗ, особливо це стосується жінок, які лише 150 хвилинами аеробіки або бігу з великою вірогідністю можуть захистити себе від раку грудей. Дітям і підліткам для зменшення ризиків треба усього лише година занять фізкультурою.

Підготував А.ГУСЄВ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com