Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В тихому болоті...

Німецька поліція розкрила угрупування неонацистів, яке підозрюється в серії вбивств дрібних підприємців іноземного походження і здійсненні терактів, спрямованих проти мігрантів у Німеччині з кінця 1990-х років.

У живих на даний момент з трійці залишилася тільки одна жінка — двоє інших наклали на себе руки, коли їх намагалися затримати. З’ясувалися шокуючі подробиці — бойовики з середини дев’яностих років були інформаторами спецслужб.

13 листопада біля Ганновера за розпорядженням Федеральної прокуратури був затриманий ще один підозрюваний — 37-річний Хольгер Г. Співробітники Федерального відомства карної поліції обшукали його квартиру, повідомляє  Deutsche Welle.

Затриманий підозрюється в членстві в неонацистській терористичній організації «Націонал-соціалістське підпілля» (NSU) і пособництві іншим членам угрупування при підготовці злочинів.

У повідомленні відзначається, що в правоекстремістській організації була «тюрингская трійця», яка довгий час ховалася від поліції. На початку листопада обидва чоловіки, як вважає слідство, покінчили життя самогубством (коли поліція переслідувала їх після пограбування банку в Айзенасі), а жінка прийшла в поліцію з повинною і була заарештована.

ЗМІ публікують імена і прізвища підозрюваних: це — Уве Мундлос, Уве Бенхардт і Беате Шаіпе. Відомо, що Беате 37 років, і вона згодна свідчити в обмін на пом’якшення міри покарання.

За даними поліції, ця організація неонацистів причетна до серії вбивств дрібних підприємців іноземного походження і здійсненні терактів, спрямованих проти мігрантів і євреїв. Зокрема, вони підозрюються у вбивствах восьми вихідців з Туреччини і одного грека в 2000-2006 роках. При цьому відзначається, що з того ж пістолета в 2007 році в Хайльбронні була застрелена співробітниця поліції.

Найближчими днями в бундестазі відбудеться надзвичайне засідання Парламентської контрольної комісії бундестагу, присвячене розслідуванню злочинів неонацистів.

За даними тижневика Der Spiegel, неонацисти визнали свою причетність не лише до вбивств власників закусочних і кіосків, але і до вибуху начиненої цвяхами бомби в турецькому кварталі Кельна в 2004 році. В результаті теракту тоді були поранені 22 людини.

За словами представника Федеральної прокуратури, нині перевіряється зв’язок серії вбивств і ще одного вибуху. У 2000 році на пероні однієї із залізничних станцій в Дюсельдорфі була підірвана бомба. Тоді було поранено десять чоловік. Потерпілими були єврейські іммігранти, що поверталися з курсів німецької мови.

«Тюрингські захисники батьківщини» були затримані в 1998 році після того, як в ході поліцейської облави в їх притулку були виявлені вибухові речовини і саморобні бомби. Проте незабаром вони опинилися на волі. 

Розкрити угрупування допоміг відеозапис з визнаннями NSU, яка потрапила до членів партії «Ліві» в Саксонії-Анхальті. 11 листопада, запис був переданий в МВС цієї федеральної землі. У партії відео назвали «загрозою політичним опонентам» і пояснили, що злочини NSU свідчили про «надмірну расистську ненависть». Зараз влада має намір розслідувати інші злочини схожого характеру, що сталися починаючи з кінця 1990-х років, до яких могли бути причетні члени NSU.

З’ясувалося, що двоє підозрюваних чоловіків були у контакті з представниками Відомства по охороні конституції в Тюрингії і, мабуть, були його інформаторами.

Офіційно стверджується, що Служба по захисту конституції не знала, де знаходяться члени угрупування після 1998 року. Проте, за даними преси, Беата Цшепе підтримувала контакти з інформаторами відомства ще довгий час. Не виключено, що саме ці зв’язки допомогли їй і її спільникам переховуватися.

При обшуку в напівспаленій квартирі в Цвіккау були знайдені документи, які можуть свідчити про те, що організацію прикривав хтось із Служби захисту конституції. Там були виявлені «легальні нелегальні паспорти» — документи, які зазвичай видають таємним інформаторам, що працюють на розвідку, пояснив представник фракції ХДС/ХСС в бундестазі Хан-Петер Уль.

«Як Німеччина могла випустити з уваги, що більше 13 років — тобто буквально після об’єднання — на її території діяла правоекстремістська терористична група? Невже спецслужби, політики і суспільство відразу засліпли на праве око? Дев’ять вбивств дрібних підпри­ємців-мігрантів, розправа над жінкою-поліцейським, близько 14 нальотів на банки і, можливо, інші злочини із застосуванням вибухівки. І усе це, — з обуренням пише Tagesspiegel, яку цитує сайт InoPressa, — не наштовхнуло експертів на думку, що за злочинами стоять коричневі послідовники терористів RAF».

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ханс-Петер Фрідріх, що назвав дії угрупування праворадикальним тероризмом, зажадав від Федеральної служби по захисту конституції пояснень. Канцлеру Ангелі Меркель  «соромно, що подібне сталося в Німеччині».

На цьому тлі поновилися дискусії про заборону Націонал-демократичної партії Німеччині (НДПГ).

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com