Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

США ВТРАЧАЄ СОЮЗНИКА

Американські вертольоти атакували пакистанських прикордонників: убито 24 людини і 13 поранено. Під час повітряного нальоту пакистанські офіцери відправляли запити командуванню НАТО, благаючи припинити вогонь, але усі вони були проігноровані.  Сили НАТО і армія Афганістану знали точне розташування пакистанських прикордонних пунктів і той факт, що прилегла до них місцевість нещодавно була очищена від бойовиків.

Інцидент аналітики вже назвали найдорожчою помилкою США в 10-річній кампанії в Афганістані. Вона створила дипломатичну кризу, що поставила під загрозу подальше існування союзу проти «Талібану» і міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда».

Білий дім обмежився письмовим співчуттям і завіренням, що держсекретар США Хіларі Клінтон і міністр оборони Леон Панетта «уважно вивчать повідомлення про інцидент». Пакистанську сторону це не задовольнило. «Пакистан має намір переглянути свої стосунки із Сполученими Штатами. Наша країна була зацікавлена продовжувати зв’язки до тих пір, поки вони будувалися на взаємній пошані і пошані до суверенітету Пакистану. Суботня атака порушила суверенітет», — заявив прем’єр-міністр Пакистану Реза Гілані.

Відразу після інциденту Пакистан зажадав від американців протягом 15 днів звільнити базу ВПС «Шамсі» в провінції Белуджистан, з якої США запускають безпілотні літаки для атак талібів. Також влада Пакистану розпорядилася перекрити Хайберський прохід — один з двох транспортних маршрутів, якими 140-тисячному угрупуванню НАТО в Афганістані поставляються невоєнні вантажі і паливно-мастильні матеріали.

Сьогодні через територію Пакистану поступає до 70% тилового забезпечення НАТО в регіоні. Оскільки в Афганістані немає залізниць, усе перевозиться вантажівками. США прагнуть транспортувати ще більше вантажів через Центральну Азію, бо пакистанські дороги мають унікальне стратегічне розташування. Крім того: вони дешеві, зручні  і короті.

Учора в багатьох містах Пакистану відбулися демонстрації проти союзу з американцями. Тисячі людей зібралися біля консульства США в Карачі, вигукуючи гасла «Смерть Америці»! і «Забирайтеся геть з Пакистану»!

За словами експертів, хвиля народного обурення повітряною атакою надала непопулярному уряду Пакистану рідкісний шанс згуртувати націю і підвищити свої шанси перемогти на виборах, які пройдуть в 2013 р.

У свою чергу, американці, ймовірно, оберуть звичну тактику взаємних звинувачень. За припущенням віце-президента американського аналітичного центру Stratfor К.Бокхарі, якщо пакистанці наполегливо гратимуть роль жертв, їх можуть виставити жертвами, що спонсорують терористичні атаки проти військ США в Афганістані.

Напруженість у відносинах між Пакистаном і США виникла ще після проведення американським спецназом операції зі знищення Усами бен Ладена.

Після цього високопоставлені американські чиновники почали заявляти про наявність у них документальних підтверджень зв’язків афганських бойовиків з пакистанським урядом. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США адмірал Майк Маллен відкрито заявив, що одне з найпотужніших формувань талібів на афгано-пакистанському кордоні «Хаккані», що налічує 10-15 тис. бойовиків, «діє як підрозділ пакистанської міжвідомчої розвідки ISI».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com