Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Позбутися залежності

Україна має намір в 2012 році знизити споживання російського газу до 44-46 млрд кубометрів з 54 млрд кубометрів у 2011 році.

Про це заявив міністр енергетики Юрій Бойко в інтерв’ю газеті «Урядовий кур’єр», повідомляє агентство Reuters.

«Якщо ще недавно споживання України палива було на рівні 64 млрд кубометрів, то в цьому році воно впало до 54 мільярдів. Наступного року плануємо зменшити обсяги споживання ще на 8-10 мільярдів», — сказав Бойко.

При виконанні цих планів обсяг власного видобутку та імпорту газу сумарно перевищать потреби країни, відзначають журналісти.

Як відомо, Україна видобуває близько 20 млрд кубометрів газу на рік, а також, згідно з десятирічним контрактом із Росією, зобов’язана щорічно викуповувати у російського Газпрому не менше 33 млрд кубометрів.

У разі невиконання цієї умови Київ буде виплачувати Газпрому штраф в розмірі 150-300% від вартості невикупленого палива.

Відмова від мінімального обсягу закупівель або його зменшення є одним із предметів переговорів, які Київ уже близько двох років безуспішно веде з Росією, сподіваючись у підсумку домогтися зниження ціни на паливо.

За оцінками Києва, в першому кварталі 2012 року ціна на паливо зросте до 485 доларів за тисячу кубометрів з нинішніх 400 доларів.

Увечері в середу уряд, визнавши провал газових переговорів з Росією, вирішив готувати державний бюджет на 2012 рік з урахуванням рекордно високої ціни на газ у розмірі 416 доларів за тисячу кубометрів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com