Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як позбутися поганого настрою?

Усі ми час від часу впадаємо в поганий настрій. Життя, як ми пам’ятаємо, схоже на зебру: смуга біла — смуга чорна, тому перепади в настрої, завіряють психологи, явище абсолютно нормальне.

Але це не означає, що потрібно покірливо зануритися в меланхолію: за словами тих же психологів, життєві обставини залежать в першу чергу від нашого душевного стану, а вже потім від зовнішніх чинників. Щоб підняти собі настрій, зовсім не обов’язково звертатися за допомогою до психоаналітиків. Пам’ятаючи про те, що «порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих», ми пропонуємо 20 способів позбавитися від нудьги. 

Спосіб 1. Прийміть гарячу ванну. Вона допоможе вам розслабитися, знайти душевний спокій і забути про свою печаль. Як показує практика, після такої процедури почуваєш себе, що називається, іншою людиною.

Спосіб 2. Підійдіть до дзеркала і посміхніться собі. Цей нескладний трюк гарантовано позбавить вас від сумних думок.

Спосіб 3.  Візьміть відгул на роботі, влаштуйте собі позаплановий вихідний.

Спосіб 4. Займіться спортом. У поганому настрої не хочеться робити зайві рухи тіла, а тим більше серйозні фізичні вправи, але пересильте себе і змусьте зрушитися з місця — і відразу відчуєте результат. Пам’ятаєте: в здоровому тілі здоровий дух.  

Спосіб 5.  Змініть імідж.

Спосіб 6. Перегляньте улюблений фільм. 

Спосіб 7. Зустріньтеся зі старими друзями, які вміють слухати.

Спосіб 8. Більше спілкуйтеся з домашніми тваринами.

Спосіб 9. Послухайте класичну музику: твори Баха, Моцарта, Бетховена і Мендельсона. Видно, звуки класичної музики впливають на усі наші рецептори, включаючи ті, що відповідають за психологічний стан. 

Спосіб 10. Запросіть у гості компанію знайомих. Клопіт по господарству і очікування свята підбадьорять вас, а дружнє спілкування за столом розвеселить. Соціальні контакти — один з рятівних кругів меланхоліка. 

Спосіб 11. Напросіться у гості.   

Спосіб 12. Думайте про хороше. Проглянете сімейний фотоальбом, згадаєте ті моменти, коли ви почували себе щасливим. Приємні спогади зайвий раз доведуть, що в житті кожна чорна смуга обов’язково змінюється білою. 

Спосіб 13. Спробуйте подивитися на себе і свою ситуацію з боку.  Можливо, насправді усе не так трагічно, як здається. Вихід завжди є.

Спосіб 14. Уявіть, що пройшло з десяток років, і спробуйте оцінити те, що вас гризе, з точки зору випробування часом. 

Спосіб 15. Займіться аутотренінгом. Навіюйте собі, що життя прекрасне і дивне. Можна також подумати про те, що перебувають нині у гіршому становищі, ніж ваше. 

Спосіб 16. Можна вжити трохи алкоголю. Він розслабить психологічно.

Спосіб 17.  Можна спробувати екстремальний відпочинок: скелелазання, риболовля, лижі, ковзани, гра в сніжки. Такі види дозвілля допоможуть вам відключити мозок і деякий час пожити одними відчуттями. Викиди адреналіну — якраз те, чого вам не вистачає для повного щастя. 

Спосіб 18. Почастуєте себе їстівними антидепресантами. Доведено, що ананас, банани, полуниця, волоські горіхи, фундук, арахіс і вівсянка (що містять «вітамін оптимізму”), какао і шоколад (для підняття настрою досить з’їсти невелику плитку темного шоколаду) благотворно впливають на нервову систему, сприяючи виробленню гормону серотоніна. 

Спосіб 19. Сходіть в будівельний магазин (якщо ви чоловік), купіть якийсь гарний перфоратор, електролобзик чи шліфмашину, попрацюйте у своє задоволення. Жінкам рекомендуємо займатися шопінгом регулярно. Не робіть це разом. Таке проведення часу може посилити депресію у жінки (коли вона перебуває в магазині електроінструментів) чи доведе до істерики чоловіка у жіночому взуттєвому бутіку...

Спосіб 20. Кохання — один з найшвидкодіючих антидепресантів. Відомо, що регулярний секс стимулює процес обміну речовин і забезпечує здоровий гормональний фон, від якого багато в чому залежить наш душевний стан.

Крім цього ви можете додати дещо до нашого переліку, враховуючи особисті захоплення, якими вам не дозволяли займатися обставини. Є, напрклад, люди, які знімають депресію важкою фізичною працею на землі, на будівництві, тривалий час перебуваючи в екстремальних погодних умовах...

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com