Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Газом єдиним

Фракція «БЮТ-Батьківщина» виступає категорично проти розгляду законопроекту про так зване реформування української газотранспортної системи і вимагає заслуховувати звіт міністра палива і енергетики Юрія Бойка.

Про це заявив голова фракції Андрій Кожемякін  під час погоджувальної ради. «Ми вважаємо, що ухвалення цього законопроекту призведе до продовження здачі наших національних інтересів після підписання Харківських угод», — заявив Кожемякин. «На жаль,  уряд не в змозі налагодити прозорі партнерські відносини з Російською Федерацією з питань енергозабезпечення України, і як наслідок українська влада методично йде на поступки, руйнуючи енергетичну безпеку і відверто здає національні інтереси», — сказав він.

За словами голови фракції, українські ГТС готують до передачі в чужу власність, про що свідчать положення відповідного законопроекту про реформування ГТС, згідно з якими управління газопроводами, газорозподільною інфраструктурою сховищ повністю передається уряду і при цьому парламент втрачає можливість контролювати цей процес. Також законопроектом знімається заборона на приватизацію державних під­приємств трубопровідного транспорту, що автоматично дає можливість іноземцям брати участь в приватизації української ГТС.

***

На перегляд формули ціни газу для України Росія може піти тільки в обмін на здачу Україною якогось стратегічного об’єкту. Таку думку в інтерв’ю «Головкому» виразив екс-глава НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко. «На перегляд формули вони можуть піти тільки за здачу чогось стратегічного. Інакше я не бачу резону їм погоджуватися», — сказав він. Він нагадав, що «Чорноморський флот запропонували, і це не допомогло, тому що отримали не реальну знижку, а цифру, яка відняла від надутої повітрям ціни, а формула не змінилася».

На думку Івченка, навіть якщо Україна здасть Росії газотранспортну систему, «це все одно не здешевить нам ціну газу, тому що через рік після здачі ми знову отримаємо максимальну європейську ціну». «Ми це бачимо на прикладі Білорусі і Молдови, які здали свої системи», — зазначив політик. 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com