Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У Всесвіті виявлено великі «порожнечі»

Міжнародна група учених, що проводила одне з наймасштабніших досліджень Всесвіту (Six Degree Field Galaxy Survey, 6dFGS), оголосила про завершення основного етапу робіт. Первинний аналіз отриманих даних приніс цікавий результат: учені виявили найбільший за розмірами войд (простір, вільний від скупчень галактик і зірок) з усіх зареєстрованих.

Області простори, досліджені у рамках проекту 6dFGS. Поява широких чорних смуг пояснюється тим, що спостереженню перешкоджала речовина Чумацького Шляху (зображення отримане авторами дослідження).  Для спостережень у рамках проекту 6dFGS використовувався Британський телескоп Шмидта, який встановлений в Австралії і тому може забезпечити відображення лише деякої частини космічного простору, видимої з Південної півкулі. В цілому дослідники вивчили 41% усієї площі небозводу, визначивши розташування 110 тисяч галактик, що знаходяться в радіусі 2 млрд світлових років від Землі. 

Обробка зібраної інформації триватиме ще досить довго, але вже зараз учені готові повідомити, що областю найбільшого зареєстрованого зосередження речовини стане відоме надскупчення Шеплі, віддалене від Землі на 600 млн світлових років. А ось серед виявлених войдов виділяється гігантська «порожня» область, діаметр якої складає близько 3,5 млрд світлових років. 

Існування войда таких неймовірних розмірів важко пояснити у рамках сучасних космологічних теорій. Комп’ютерні моделі передбачають, що галактики і їх скупчення повинні поступово зближуватися один з одним, збільшуючи простори, що розділяють їх, проте цей процес протікає не настільки швидко, щоб забезпечити утворення подібного войда за час, що пройшов з моменту Великого вибуху. 

На думку учених, уточнити існуючі моделі і знайти відповіді на багато інших питань допоможе аналогічне дослідження, проведене за допомогою телескопів Північної півкулі. Роботи за цим проектом вже стартували. 

Підготовлено за матеріалами NewScientist.  

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com