Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Україна знову крайня...

Незважаючи на те, що російська держкомпанія Газпром збільшила поставки палива в західному напрямі в порівнянні з кінцем минулого тижня, споживачі з Європи продовжують відчувати нестачу російського газу.

Найважче доводиться Італії — там влада була змушена обмежити газопостачання деяких підприємств, щоб забезпечити опалення житлових будинків, передає Бі-бі-сі.

Італія 6 лютого одержала на п’яту частину менше російського палива, ніж звичайно; тим часом шторми продовжують затримувати прибуття в країну танкерів із зрідженим газом з Катару. При цьому, через незвичайно холодну погоду потреба Італії в газі сягнула історичного максимуму.

Проте італійська енергетична компанія Eni зазначила, що запасів газу вистачить ненадовго. Італія імпортує близько 90% свого газу, при цьому з РФ — близько 30%.

Газпром заявив, що Україна нібито відбирає російський газ, призначений для європейських споживачів. Аналогічні заяви російської сторони вже звучали під час «газової війни» 2009 року, тоді Москва прямо звинуватила Україну в крадіжці. Експерти вважають, що нові звинувачення — це черговий раунд газового протистояння, а скорочення поставок газу в Європу пов’язують з нездатністю Газпрому забезпечити контрактні заявки європейських країн при форс-мажорних обставин.

У розпал нинішніх холодів відразу кілька країн Європи повідомили про значне скорочення поставок російського газу.

За даними Газпрому, обсяг недопоставленого газу в Італію в четвер виріс майже в два рази. Заступник голови правління компанії Олександр Медведєв висловив подив з приводу повідомлень про значні скорочення поставок російського газу в Європу. «В умовах суворої зими в Росії і Європі наша компанія максимально наростила поставки газу не тільки в європейські країни, а й до країн СНД — зокрема, в Білорусь і Україну, і одночасно збільшила підйом» блакитного палива «з підземних сховищ», — заявив він.

При цьому він припустив, що Україна в даний час відбирає газ, що поставляється з Росії, в значно більшому обсязі, ніж передбачено контрактом. На думку топ-менеджера Газпрому, саме це могло стати причиною того, що ряд європейських споживачів в останні дні відчули зниження поставок газу з Росії.

У НАК Нафтогаз України, реагуючи на заяву Медведєва, відзначили, що обсяги транзиту природного газу через територію Україну і відбір імпортованого природного газу знаходяться на рівні, визначеному контрактом з ВАТ Газпром.

Газ до Європи надходить не в повному обсязі, тому що у зв’язку з різким похолоданням в Росії знизилося надходження російського газу в ГТС України, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

«Я думаю, що основна проблема в тому, що у зв’язку з різким похолоданням в Росії у нас істотно знизився захід (газу — ред.) в країну. При технічній угоді в 490 мільйонів кубів на добу у нас сьогодні поставка йде на рівні 415. Ми відбираємо суворо відповідно до контракту, але через те, що не доходить газ з Російської Федерації, природно, він не доходить і в Європу », — сказав Бойко.

Чи є факт несанкціонованого відбору газу, визначити складно, вважає член комітету Верховної Ради з питань ПЕК Олександр Гудима. «Під час газової війни 2009 року в Україну приїжджали міжнародні експерти, щоб розібратися — чи був факт крадіжки, але докази так і не були знайдені, — зазначив Гудима. — На сьогодні склалися дуже інтимні газові відносини між Україною і Росією та між компаніями, які продають газ в Європу. Вони настільки інтимні, що ніхто не знає, скільки газу дійсно проходить через ГТС України».

За словами нардепа, Італія стала заручником обставин. Аномально низька температура, що встановилася у всій Європі, змусила споживачів російського газу відбирати газ більше звичайних обсягів. «Це форс-мажор. І коли Італії не вистачає газу, то це через те, що вона знаходиться в кінці «труби». Ця країна стала заручницею ситуації, росіяни повинні знайти винного. А хто найбільше підходить для цієї ролі?», — задає риторичне запитання політик.

Але, за словами Гудими, з упевненістю заявляти про те, що Україна не відбирає газ несанкціоновано, не можна: технічно зафіксувати це практично неможливо.

Провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко не вірить, що Україна краде газ. «Україна відбирає газ відповідно до контрактів, просто Газпром не може забезпечити необхідні обсяги газу європейським споживачам. Розрахунки, проведені ще в 2007 році, показали, що у Газпрому виникнуть проблеми з виконанням контрактів. Цього можна було очікувати раніше, якби не криза, яка призвела до скорочення споживання. Сьогодні Газпрому не вистачає газу для виконання усіх заявок », — підкреслив експерт.

Дяченко вважає, що європейським країнам варто збільшувати свої сховища, щоб в майбутньому застрахуватися від подібних ситуацій. «Саме запаси палива рятують від аномальних холодів. Поставки з «труби», або як це називається в енергетиків «з коліс», дуже небезпечні при форс-мажорних обставинах. З цієї точки зору дуже перспективно виглядають українські газові сховища», — вважає він.

За словами експерта, ситуація, що склалася ще раз довела, що великі українські підземні сховища газу можуть стати частиною європейської енергетичної безпеки. «Це повинно стати козирем України в переговорах з Росією щодо майбутнього своєї ГТС», — підкреслив Дяченко.

ЛIГАБiзнесIнформ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com