Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

День бабака

Поряд із іншими звичаями, які українці запозичують у наш час, є й традиція відмічати 2 лютого День бабака, яку за аналогією із Заходом в Україні взялися наслідувати із 2004 року.

Загалом же відомо, що перша в світі згадка про День бабака датована 1841 роком, а офіційним американським святом воно стало, починаючи із 1886 року. За усталеною традицією вважається, що якщо цього дня бабак (невеликий степовий звірок із цінним хутром), вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізня, а якщо день похмурий і тіні немає — то рання.

В Україні з-поміж відомих «діють» два бабаки-метеорологи — слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразіна в с. Гайдари Зміївського району на Харківщині) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). Проте 2 лютого цього року до метеоспостережень взявся лише харківський бабак Тимко, якого спеціально розбудили для цього церемоніалу. Тваринка «побачила» свою тінь, але, незважаючи на це, «передбачила» ранню і затяжну весну. Про це заявив доцент біологічного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Віктор Токарський  після того, як за традицією дістав Тимка з його будиночка на території університетської біостанції. Нагадаємо, що в минулі 2009-2011 роки бабак Тимко «не побачив» свою тінь і тому «передбачив» ранню і теплу весну.

Галицьких бабаків (Мишка і Марусю) львівяни за традицією розбудять 15 лютого, на свято Стрітення Господнього, оскільки саме із ним за традицією пов’язувався раніше і День бабака. А от для київських бабаків взагалі не проводиться відзначення Дня бабака, щоб не порушувати, як пояснюють працівники Київського зоопарку, біоритми тварин. Чи співпадає це із прагненнями самих пухнастиків достеменно невідомо. Але, очевидно,  саме відмова провести в лютому минулого 2011 року такі святкування й стала причиною того, що тваринки збунтувалися й восени організували виритими норами колективну втечу, прихопивши із собою ще й  8 дикобразів та лисицю.

Найвідраднішим у цьогорічному святкуванні Дня бабака в Україні є ще й те, що українські бабаки швидко розширюють свою кваліфікацію й перебирають на себе першість у інших пророцтвах. Так, досить приємно, що окрім приходу весни бабак Тимко також «передбачив» ще й блискучий виступ нашої національної збірної з футболу на Євро-2012 та вихід української команди у фінальний матч Чемпіонату Європи. Хоча «спророкувати» результати фінальної гри на Національній арені в Києві на Євро 2012 організатори Тимку не дозволили, щоб зберегти інтригу. Це вселяє в нас досить великий оптимізм, тим паче, що спортивні пророцтва тварин бувають сенсаційно точними, як це, приміром було, із передбаченнями восьминога Пауля на останніх чемпіонатах світу і Європи з футболу, коли цей морський оракул вгадав переможців 11 матчів із 13.

Ярослава Гурбик

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com