Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Інтернет-дилема влади: дотиснути чи домовитися?

Перестав працювати найбільший український сервіс зберігання інформації EX.UA! Такою новиною пістрявили практично усі електронні і газетні видання по Україні. Того ж дня на сайті МВС з’явилася інформація про те, що міліціонери присікли діяльність файлообмінного інтернет-ресурсу ЕХ.UA і закрили ресурс за порушення прав інтелектуальної власності.

Було сказано що під час обшуків в офісі і дата-центрах веб-ресурсу оперативники вилучили 200 серверів із загальним об’ємом «нелегального контенту більше 6000 терабайт». На своєму сайті вони писали, що приводом до закриття  ресурсу стали «скарги, що надійшли на адресу Міністерства внутрішніх справ України від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення — таких корпорацій, як Adobe Systems Inc., Microsoft Corporation, Graphisoft Inc. Там говорилося, що програмні продукти незаконно поширювалися через веб-сайт EX.ua». Того ж дня почалися DDoS-атаки на  інтернет-сайти державних установ. Один за іншим перестали працювати сайти Міністерства внутрішніх справ України, тож міністерству довелося організувати інформування населення про свої дії на сторінці у Фейсбуці.

Наступним атакованим став президентський ресурс. Починаючи з 1 лютого сайт працював з перебоями. Попри те, що функціонування його вдалося відновити, пресс-секретар президента Дарка Чепак слізно закликала усіх «хакерів» припинити атаки на державні ресурси.

Збоїли урядовий і парламентський сайти. А 1 лютого перестали працювати ресурси Партії регіонів і СБУ. 2 лютого сайт Національного банку почав працювати з перебоями.

У мережі з’явилася маса порад про те, як правильно атакувати урядові сайти. Навіть були створені списки сайтів, які потрібно атакувати, та викладене програмне забеспечення необхідне для здійсненя таких атак.

Користувачі безпосередньо вимагають залишити їх улюблений файлообмінник у спокої і демонструють, що готові до кібер-війни на виснаження.

У ніч на 3 лютого EX.UA став доступним в Києві. Після проведеної перевірки отриманого повідомлення від МВС, компанія-реєстратор Imena.UA розблоковувала домен EX.UA. сайт працює. Зараз на сторінці EX.UA висить таке оголошення: «Шановні користувачі! Частина інформації тимчасово недоступна. Ми працюємо над відновленням повної працездатності ресурсу. Спасибі усім, Адміністрація ресурсу». Сьогодні файлообмінник частково відновив роботу. Проте, відновні процедури все ще ведуться. Керівництво ресурсу не повідомляє, скільки часу буде потрібно для того, щоб сайт запрацював в повноцінному режимі.

В даний момент юристи, які захищають інтереси компанії EX.UA, прагнуть повернути сервери, які були вилучені оперативниками при обшуку.

Це короткий опис подій, які сталися упродовж кількох днів в Україні. Така колотнеча нині характерна і для Заходу, де вилучення серверів також практикується поліцією. По суті МВС виконало свою роботу — присікло роботу піратів на прохання корпорацій, що мають права на контекст, що знаходиться на файл-серверах цього сайту. Чому ця подія викликала такий резонанс і активувала роботу хакерів, чому почали падати і закриватися один за одним сайти держслужб? Це не просто пересічна гаряча новина, про яку завтра забудуть, ця подія може мати серйозні наслідки в плані взаємовідносин влади і суспільства. Ситуація явно не додасть популярності владній команді, а те, як кострубато і примітивно було здійснено наїзд на популярний файлообмінник, говорить, що професіоналізм наших силовиків не відповідає складним реаліям життя, а обов’язок діяти строго в правовому полі, дотримуючись усіх приписів законів, явно ігнорується через дивну зарозумілість. Співтовариство ІТ-технологів дало, як-то кажуть, зустрічний бій «команді професіоналів», який вона вчисту програла. Якщо і надалі силовики діятимуть такими навальними методами, великої інтернет-війни нам не оминути.

До речі, DDoS-атака (Distributed Denial of Service) — атака на комп’ютерну систему з метою довести її повністю, тобто, до такого стану, що правомочні користувачі системи не можуть дістати доступ до ресурсів (серверам, сервісам), що надаються системою, або цей доступ ускладнений. Відмова «ворожої» системи може бути як самоціллю (наприклад, зробити недоступним популярний сайт), так і одним з кроків до захоплення контролю над системою (якщо в позаштатній ситуації ПО видає яку-небудь критичну інформацію — наприклад, версію, частину програмного коду і т. д.). DDoS  атакам сайти піддавалися і раніше — це дуже вагома зброя і нею користуються і під час виборчих компаній і для того, щоб задавити сайти конкурентів. 

Представник Еx.ua Юрій Пісковий повідомив, що не підтверджує інформацію про вилучення його серверів правоохоронними органами і повідомляє про призупинення делегування доменного імені. Нині юристи компанії розбираються в ситуації, сказав він.

«Таку інформацію про вилучення серверів доки не підтверджуємо. На даний момент припинено делегування домена на підставі припису якогось слідчого Печерського району», — сказав він.

Крім того, Пісковий повідомив, що на фотографіях на веб-сайті Міністерства внутрішніх справ не зображений офіс ресурсу. «У Еx.ua взагалі немає офісу на території України», — сказав він.

З іншого боку — чому така увага саме до цього ресурсу? Цей ресурс був одним з найпопулярніших в Україні, займаючи від 15% до 25% усього внутрішнього українського трафіку. Ресурс наповнюється в основному самими користувачами, які завантажують на сервери як особисту інформацію, так і численні копії фільмів і музики. За офіційними даними, щомісячна аудиторія порталу перевищує 5 млн користувачів, а щоденна — 800 тис. Ресурс помітно відрізнявся від інших подібних тим, що їм можна було легко користуватися без реєстрації, швидкість скачування була дуже високою. Також зручною була можливість качати файли як при використанні торент-клієнта (без урахування якого або рейтингу), так і викачувати файл безпосередньо з сервера. При чому файл можна було викачати на високій швидкості. Можливо, тут переслідувався якийсь бізнес-інтерес конкурентів?

Примітно, що минулого року Ex.ua заявляв про плани запуску ліцензійного контенту на своєму сайті.

За даними представників ресурсу, EX.UA співпрацює з представниками кіно-, ТВ-, радіо-, музичної індустрії, виробниками програмного забезпечення (приміром, Коаліцією виконавців і продюсерів України, Українською Антипіратською Асоціацією (УАПА), mаmаmusic, Moon Records, Lavina Music, Talant Group, музичним видавництвом «Чесна Музика», Українською Музичною Видавничою Групою, Артхаус Трафік, Top Film Distribution, фабрикою ігор Alawar, 1С, ABBYY, Microsoft (через Internet Copyright Management).

До того ж користувачі не раз бачили на файлообміннику характерне повідомлення «посилання було видалене на прохання правовласника». Це означає, що ресурс уже співпрацював з правовласниками багатьох компаній... Може, спочатку МВС треба розібратися з тими клієнтами, які активно підкладали на файлообмінник піратську продукцію? Цікавий факт, що це не перша атака на файлообмінний ресурс. Infostore.org «wikipedia.org» (перебував у дата-центрі «Воля кабель») існував з 2004 по 2008 рік і так само як і ex.ua являв собою безкоштовний сервер зберігання і обміну інформації. Він був «накритий» МВС і це не викликало ніяких атак «анонімусів». Нині ж ситуація наклалася на глобальний спротив світових інтернет-користувачів новопідписаним Актам про захист інтелектуальної власності, який лобіювали Голівуд та найбільш студії звукозапису.

Хоч як би там було, але владі варто пам’ятати, що такі різкі тілорухи не приведуть до потрібного їм результату. Взаємозадоволення можливе лише після серйозного громадського обговорення проблеми. Силові рішення лише спровокують новий опір користувачів.  Влада існує для народу, а не навпаки. Ущемлення інтересів людей, яке розгортається дедалі більшими темпами, рано чи пізно наразиться на адекватну відповідь. І тоді вже буде не до авторських прав і їх забезпечення...

P.S. Судячи з останніх новин керівництво МВС зробило висновки з невдалої операції із закриття сервера і нині проводить внутрішнє розслідування з цього приводу. Телеканал «1+1» уже відмовився визнати свою причетність до порушення карної справи проти файлообмінника.  Невже влада таки включила «задній хід»?

Роман Темчук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com