Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УКРАЇНСЬКА ЕНЕРГЕТИЧНО-ФІНАНСОВА ПІРАМІДА

Саме такою видається нинішня ситуація у вітчизняній енергетиці. Посудіть самі. З одного боку рапортуємо про підвищення експорту електроенергії у Європу, який за 2011 рік зріс на 52,5% і склав 6,433 млрд. кВт/год, а з іншого весь час відчуваємо підвищення цін на товари повсякденного вжитку і послуги, яке нам пояснюють підвищенням тарифів на енергоносії.

З одного боку, у нас, за дослідженнями експертів, «щорічний обсяг втрат економіки від неефективного енергоспоживання оціню­ється на рівні 15-17 млрд. дол., енергоємність економіки України біль ніж в два рази перевищує показник розвинутих країн, а питома вага енергоресурсів у витратах на утримання та експлуатацію житла досягає 60-80%». А з іншого «прогресивний» тариф на електроенергію для населення, на ще більше подорожчання  якого очікують після парламентських виборів восени цього року. Здавалося б, за елементарною логікою — раз в Україні виробляється електроенергії більше, аніж споживаємо, то чому б не понизити тариф для населення — хоча б на період опалювального сезону, враховуючи дорожнечу російського газу?! Проте, виявляється, не все так просто. Про енергетичну марнотратність української економіки ми всі чуємо ще з часів розпаду Союзу. Проте розмови-розмовами, а знизити її не спромоглися ще й досі. З тієї простої причини, що це, виявляється, невигідно нашій олігархії. Адже чим вища енергозатратність економіки, тим більше можна накручувати тарифи й здирати платню прямо чи опосередковано з пересічних споживачів — тобто нас з вами. Відтак, наша надто вже енергозатратна економіка вимальовується у вигляді такої собі енергетично-фінансової піраміди, на верхівці якої «гарно влаштувалися» олігархи. Вони час від часу кидають простолюду «замануху» на кшталт: заплатіть ще більше за спожиту енергію (електрику, газ, квартплату) — і потім вам «буде щастя». Натомість самі собі влаштовують якнайдешевший передвиборчий розпродаж обленерго. А чому б не навпаки: тарифи для населення знижувати, а кошти за приватизацію обленерго та інших під­приємств збільшувати?!  Втім, з точки зору майбутнього всілякі скуповувачі обленерго мені видаються такими собі «мисливцями за старожитностями». Адже майбутнє енергетики — за екологічними, відновлювальними й автономними (не плутати, з атомними:) її джерелами. Відтак, у перспективі (сподіваюся, досить близькій) енергоолігархи матимуть ще менший вплив на вартість енергоносіїв (у тім числі й «комуналку» та тарифи енергоспоживання для населення), аніж зараз сільськогосподарське міністерство на ціну картоплі, буряків чи цибулі, які вирощуються як великими агрофірмами, так і дрібними приватними господарями. 

Олександр НАКАЗНЕНКО
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com