Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НЕ ПОСПІШАЙТЕ ЖИТИ

Американці, а ще раніше — японці, зробили висновок: ризик погладшати зростає в два рази у тих, хто заковтує обід на льоту. Коли ми швидко проковтуємо їжу, то в нашому організмі не встигають включитися спеціальні механізми, які повідомляють мозку: «Усе, я ситий»! В той же час особливий гормон — грелін, який посилає сигнал про голод, перестає вироблятися.

Якщо все гаразд, то приблизно через 20 хвилин після початку їжі, ми відчуває насичення — сигнал мозком отриманий. А при швидкому заковтуванні їжі стоп-сигнал «пригальмовує», і ми їмо більше, ніж треба.

Психологи говорять, що звичка швидко їсти виробляється ще в дитячому віці — ми так прагнемо втекти скоріше з-за столу, що проковтуємо обід, не жуючи.

Швидке поглинання їжі також призводить до проблем з кислотністю. Великий обсяг їжі спонукає шлунок виробляти більше кислоти, а це — причина захворювань шлунково-кишкового тракту.

А ще при швидкій їжі можна з’їсти зайвого повітря! Нічого приємного це не принесе — почуття дискомфорту забезпечене.

Вихід простій — треба витрачати на їжу хоча б  хвилин по двадцять.

Пити треба вміти. Коли ви швидко споживаєте алкоголь, організм не встигає відреагувати на випите. Небезпека навіть не в тому, що так можна непомітно для себе перейти в нетверезий стан. Страшне інше — можна не помітити, що організм просто не впорається з великою кількістю алкоголю. Британські фа­хівці говорять, що в середньому, печінка можна впоратися з однією невеликою порцією алкоголю за годину.  Відомо, що отруйними для організму є продукти розпаду етанолу — невід’ємна частина дії алкогольних напоїв. Коли його надто багато, він може атакувати ваш мозок.

Втім, не лише алкоголь шкідливо пити швидко і побагато. Справа ще в порушенні кислотного балансу — тому до дискомфорту може привести навіть випита залпом пляшка води або склянка соку.

Тепер про дихання. Дорослі здорові люди в середньому роблять 10-14 вдохів-видихів у хвилину. Більше 20 — це вже занадто швидко і небезпечно.

Швидке дихання може привести до відчуття нестачі повітря, а також до низки небезпечних явищ — поколювання в пальцях і в районі губ, посиленого серцебиттю, втоми, розосередженості.

Як правило, прискорене дихання — ознака того, що людина дихає не через ніс, а через рот. Це викликає м’язовий спазм, а також «неправильну» кількість кисню в мозку.

Прискорене дихання — погана звичка, причиною якої часто служать стреси, біль у спині або шиї, емоційні травми або хірургічні операції.  Нерідко причиною є і хвороби легенів — астма або  бронхіт. При цих захворюваннях звужуються дихальні шляхи, тому фізично важче стає дихати.

 Швидкість, з якою ми пересуваємося, — індикатор нашого фізичного здоров’я, вважають фахівці. На це впливає і вік, і схильність до зайвої ваги, і куріння, і нестабільний кров’яний тиск. Кажуть, що ходити швидко — це корисно, але довголіття це точно не гарантує. Це усього лише свідчить про те, наскільки ми здорові.  Швидка ходьба зміцнює кістки, захищає від остеопорозу, покращує обмін речовин і може навіть допомогти при боротьбі із зайвою вагою.

Цікаве таке спостереження: більше калорій спалюється на маленькій швидкості. Справа тут усього лише в тому, що розмірено ми можемо пройти значно більше, а отже, і середня кількість калорій, витрачених нами, буде вища.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com