Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Способи приготування корисної їжі

В наш час стало модно правильно харчуватися і це добре, а ще краще те, що існує маса способів приготування їжі за допомогою кухонної техніки, яка не тільки полегшує кулінарний працю, але легко справляється із завданням зробити нашу їжу максимально корисною. Саме тому тут ми поговоримо про те, яке приготування здорової їжі.

Не заметку: Для удобства и комфортного приготовления пищи стоит позаботиться о кухонной мебели. Самым лучшим вариантом будет приобретение кухни на заказ в Днепропетровске, которая будет сделана по индивидуальному проекту учитывая особенности планировки квартиры. Также в такой кухне можно предусмотреть места где будет размещена кухонная утварь и техника.

Тут ми спробуємо дати відповіді на такі питання:

1. Які способи приготування їжі існують?

2. Які з цих способів зберігають максимум корисних властивостей продуктів?

3. Як приготувати швидко і легко корисну і смачну їжу за допомогою кухонної техніки?

Існують наступні способи приготування їжі:

  • Варіння у воді;
  • Варіння на пару;
  • Гасіння;
  • Смаження;
  • Запікання;
  • Сушка;
  • В'ялення;
  • Маринування;
  • Соління;
  • Квашення та інше.

Серед цих способів приготування їжі виділимо найкорисніші та зберігають максимум корисних властивостей вихідних продуктів: варіння на пару, варіння у воді, тушкування, запікання, сушка, квашення. Тобто жарка, маринування та соління не корисні способи приготування, адже при смаженні витрачається багато масла, яке при термічній обробці виробляє канцерогенні речовини, мало хто при смаженні не прагне, щоб страва мала рум'яну підсмажену скоринку, а адже саме вона робить блюдо не просто не корисним, а й шкідливим. Соління та маринування не є правильними способами приготування їжі, так як при цьому застосовується велика кількість солі, а про шкоду солі майже всі знають.

Збереження фруктів і ягід повинно відбуватися за допомогою заморозки або сушки, адже варення та джеми містять багато цукру.

Тепер розглянемо яка техніка допоможе нам полегшити приготування здорової їжі:

1. Пароварка. Це безсумнівно, страви приготовані на пару зберігають максимум поживних речовин, зберігаються водорозчинні вітаміни і руйнуються тільки ті, які не стійкі до термообробки.

2. Духова шафа. Запікання продуктів також зберігає максимум корисних поживних властивостей продуктів. Відмінність від пароварки в тому, що тут продукти готуються швидше завдяки більш високих температур. Для того, щоб блюда, запечені в духовці, дійсно були корисними необхідно відмовитися від застосування жирів тваринного походження, майонезу, смакових приправ та інших продуктів, що роблять їжу шкідливою.

3. Аерогриль. Він виконує функції духовки, але при цьому більш компактний. У ньому можна запікати м'ясо, овочі, розігрівати блюда. Його теж можна віднести до техніки, яка характеризується приготуванням здорової їжі.

4. Соковижималки. Напевно кожен любить пити соки, але щоб бути впевненим у тому, що він дійсно приготовлений зі свіжих фруктів не зайвим було б мати у себе вдома соковижималку.

5. Йогуртниця. За допомогою цього незамінного помічника ви позбудетеся від турбот, пов'язаних з приготуванням йогурту, кефіру, сметани, сиру та інших кисломолочних продуктів у домашніх умовах, Вам просто потрібно буде встановити необхідний режим і ви отримаєте натуральний кисломолочний продукт. Це за умови, що для приготування будете використовуватися дійсно натуральне і безпечне молоко, попередньо прокип'ячене.

 6. Морозильна камера. Невелика морозильна камера, звичайно, не приготує Вам продукти, але збереже їх тривалий час за допомогою режиму глибокої заморозки, яка відноситься до правильних способів заготівлі продуктів, так як при цьому зберігаються майже всі вітаміни та мікроелементи.

7. Сушка для овочів і фруктів. Нею можна успішно користуватися для заготівлі овочів і фруктів в сушеному вигляді. Відмінним помічником вона стане в невеликій квартирі, де немає зайвого простору для сушки овочів і фруктів вручну.

Тепер розберемося яка техніка допоможе нам приготувати страви просто і швидко:

1. Скороварки. Скороварка допоможе зварити або стушкувати блюдо з максимальною швидкістю завдяки тому, що всередині створюється тиск, який допомагає блюду швидше приготуватися. Вона може згодиться студентам з гуртожитку, новоспеченим мамам, у яких на домашні справи залишається занадто мало часу.

2. Мультиварка. Вона відрізняється тим, що має безліч функцій, в ній можна і запікати і варити і тушкувати і навіть вона може бути використана як йогуртниця.

3. Хлібопічка. Особисто мене вона не раз виручала тим, що по-перше, на моєму столі з'являвся свіжий хліб, по-друге я завжди знала з чого він приготований, а по-третє, вона позбавляє мене від самостійного замісу тіста і підтримки спеціальної температури для того, щоб воно підійшло. Але мене порадувало і те, що в ній можна не тільки пекти хліб, але і випікати булочки, замішувати будь-які види тіста для різних страв і навіть варити джем.

4. Мікрохвильова піч. Напевно зараз жодна сім'я не обходиться без цієї техніки. З приводу суперечок про її шкідливість скажу лише те, що шкідливо випромінювання спрямоване на організм людини, а не на їжу і до того ж вони завжди перевіряються на герметичність по відношенню до випромінювання під час роботи. І мікрохвильова піч ніколи не буде працювати з відкритою дверцею. Вона стане в нагоді, якщо дуже швидко потрібно приготувати блюдо. Але не скажу що приготування в мікрохвильовій печі може бути приготуванням здорової їжі, але тільки тому що при цьому процесі в продуктах формуються ділянки з різною температурою і можуть бути зруйновані якісь поживні речовини.

Про газової та електричної печі ми говорити не стали і тільки лише тому, що швидкими способами приготування їжі вони не відрізняються, вони традиційні і про їх переваги та недоліки знає майже кожен.

Марним з погляду приготування здорової їжі є фритюрниця, в якій продукти обсмажуються в киплячому маслі, а це робить їжу шкідливою (насичує її канцерогенними речовинами) і жирами.

У наш час приготування здорової їжі можна зробити дуже легким і швидким, а найголовніше, щоб в цьому процесі метою було приготувати саме корисну їжу. Нехай побутова кухонна техніка в цьому допоможе і зробить Ваше життя легшим. Приготувати здорову їжу за допомогою кухонної техніки - легко, швидко, смачно і корисно!

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com