Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ШУКАТИМУТЬ УСЮДИ

Мінфін розробив пакет законопроектів, які дозволять додатково зібрати податків на 7,4 млрд грн заради нової соцпрограми президента Віктора Януковича.

Зростання надходжень очікується за рахунок збільшення акцизів на алкоголь на 10-11,2%. Найсуттєвіше підвищиться акциз на спирт — з 45,87 до 51,01 грн за літр 100-процентного спирту. Через це вартість півлітрової пляшки горілки в роздробі збільшиться на 2 грн, а 1 л вина, крім натурального, — на 30 коп, пише TCH.ua з посиланням на «Комерсант-Україна».

Крім того, Мінфін запропонував на 380% збільшити ставку рентної плати за видобуток природного газу — до 949,93 грн за тисячу кубометрів, а газу, що залягає на глибині понад 5 км, — до 475,4 грн за тисячу кубометрів. Серед іншого планується переглянути формулу розрахунку плати за користування надрами, прив’язавши ставку податку до вартості видобутих корисних копалин. Тобто при подорожчанні сировини будуть рости і платежі до держбюджету.

Очікується і підвищення ставки збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію з 3% до 4%. Це дозволить отримати додатково 600-650 млн грн, які будуть закладені ДП «Енергоринок» в ціну електроенергії.

Третій законопроект Мінфіну стосується перегляду ставок митних зборів на імпортні товари. Чиновники виявили 2558 ставок, рівень яких нижче, ніж зобов’язання України перед СОТ. Ці ставки складають 24% загального обсягу пільгових ставок митного тарифу (10721 шт.).

Подальший аналіз імпорту показав, що додатковий ресурс — 2,7 млрд грн — можна отримати тільки при підвищенні 1897 ставок (18%). 84% від цієї суми чиновники очікують по 13 групах товарів: це, зокрема, пластмаси, полімери (додатково 490 млн грн), машини, обладнання (410,7 млн грн), залізничні локомотиви (149,4 млн грн), продукти переробки овочів, фруктів, горіхів (69,2 млн грн. «Мінекономрозвитку якось відсторонилася від цього законопроекту і перекинуло його на Мінфін, а міністр фінансів Юрій Колобов взяв його», — говорить співрозмовник видання в Кабміні. За його оцінками, податкове навантаження на імпорт зросте на 25,7%. З проекту поправок до Митного тарифу випливає, що більшість товарних позицій, на які підвищуються ставки мит, є сировиною для українських підприємств, зокрема полімери, органічні хімічні сполуки, фосфати, каучук, гума, запчастини для автомобілів. Це спровокує зростання цін на кінцеву продукцію, у тому числі і для населення. Хоча варто визнати, що зростання митних ставок не торкнеться готової споживчої продукції — від фруктів до побутової техніки. Зараз ці документи знаходяться на узгодженні в зацікавлених міністерствах, і, оскільки питання пошуку коштів для виконання обіцянок президента на контролі у президента Віктора Януковича, до кінця цього тижня уряд має визначитися з остаточними розмірами податкових платежів.

Нагадаємо, раніше президент переконував, що гроші на реальне покращення життя громадян дало стабільне зростання економіки.

Відголос.com

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com