Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГОТІВКА СТАЄ НЕПОТРІБНОЮ?

Шведи дедалі рідше використовують готівку. Дехто навіть виступає за те, щоб від неї взагалі відмовитися. 

Швеція була першою європейською країною, котра запровадила 1661 року паперові гроші. Як засвідчують останні тенденції, скандинави також можуть стати першими, хто від них відмовиться. “Я не збагну, чому ми досі повинні друкувати гроші”, - каже колишня зірка гурту АВВА Бйорн Ульвеус, котрий разом з багатьма іншими у Швеції виступає за ідею відмови від готівки. Пластикові картки вже давно стали в цій країні звичним способом розрахунку.

Останнім часом шведи дедалі більше сплачують за допомогою смартфонів. На думку багатьох, такий підхід тільки полегшує буденні справи. Натомість серед старшого покоління шведів можна зустріти опір таким новаціям.

В автобусах і трамваях більшості шведських міст готівку вже давно не приймають. Квитки або купуються наперед, або за допомогою SMS. У дедалі більшій кількості крамниць вже нічого не купиш без пластикової картки. Оборот готівки у Швеції нині еквівалентний трьом відсоткам економіки. У середньому по єврозоні цей показник становить близько дев’яти відсотків. 

Кількість випадків пограбувань банків у країні зменшилася з 110 у 2008 році до 16 у 2011 році. Так само і випадки нападів на машини інкасаторів теж трапляються рідше, ніж раніше. “Якщо менше готівки перебуває в обігу, то це посилює безпеку і для тих, хто в цій сфері працює, і загалом”, - каже Пер Карлссон, експерт з питань безпеки. Електронна торгівля майже завжди залишає сліди, тому вважається ефективним антикорупційним засобом. Таким чином можна пояснити, чому у шведів значно менше проблем з хабарями, ніж в Італії, чи Греції, де широко розповсюджена “готівкова культура”, зауважує економіст Фрідріх Шнайдер з університету в Лінці.

Але є й зворотний бік медалі. А саме - кіберзлочинність. За даними швед­ських відомств з безпеки, кількість випадків шахрайства, здійснених за допомогою комп’ютера, зросла з 3300 у 2000 році до 20 тисяч у 2011 році.

Так само є й ті, кому не подобається перехід на такі новітні технології. “Є міста, де вже неможливо піти в банк і там використати свою готівку”, - каже Курт Перссон з національної організації пенсіонерів. Для багатьох людей літнього віку це велика проблема. Особливо у сільській місцевості.

Тож, експерти не вважають, що монети і купюри невдовзі зовсім зникнуть. 

В Україні кількість карток вже перевищує кількість дорослого населення України, сказав Deutsche Welle експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Однак використовують їх українці не за призначенням, вважає експерт. “95 відсотків карток використовуються лише для зняття готівки. Більшість карток видані в рамках зарплатних проектів”, - каже Жолудь.

Жодної тенденції до збільшення безготівкових розрахунків в Україні, за спостереженнями експерта, протягом останніх п’яти років немає. Натомість під час закордонних подорожей українці дуже активно використовують платіжні картки, додає Олександр Жолудь. На його думку, непопулярність оплати товарів та послуг карткою в Україні пояснюється не лише недовірою українців до банківської системи, а й інтересами торгівців. Саме так можна пояснити й домінування готівкових розрахунків навіть у інтернет-торгівлі, коли гроші отримує кур’єр. “Це пов’язано не лише з тим, що українці не звикли платити карткою, але й тим, що готівкові розрахунки дають змогу не декларувати їх і, відповідно, зменшити загальний рівень оподаткування”, - зазначає Жолудь.

  DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com