Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ШКОЛЯРКА ВІДКРИЛА НОВУ ХІМІЧНУ СПОЛУКУ

П’ятикласниця із США винайшла нову хімічну сполуку, виконуючи на уроці завдання учителя. Нова молекула може зберігати енергію, що дозволить створити новий спосіб її накопичення.

Школярка з Канзас-сити Клер Лэйзен ходить в школу, де навчають за методикою Монтессори. На одному з уроків діти отримали завдання — зібрати із спеціальних кульок і паличок-з’єднань моделі молекул. Дівчинка зібрала дуже дивну конструкцію з уявного азоту, кисню і вуглецю, повідомляє «Вчительська газета».

Учитель, який уперше бачив правильну, але незвичайну і таку, що не зустрічалася йому раніше модель, зв’язався зі своїм приятелем, професором хімії. Учитель переслав йому фотографію моделі. Проте і професор не зміг відразу відповісти, чи відома хімікам ця речовина.

Учений вивчив базу цих статей, де зберігаються наукові роботи по хімії з 1904 року, і знайшов тільки одну статтю, де згадувалася ця речовина. Проте в придуманою школяркою структурі атоми були розташовані в іншому порядку, а значить, хімічні властивості цієї молекули мають бути іншими.

При подальшому вивченні з’ясувалося, що речовина може зберігати енергію. Також нова молекула містить нітрогліцерин, так що цілком можливо, що дівчинка винайшла вибухівку. Як би то не було, школярка в 10 років стала автором наукової статті і сполохала світ хімії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com