Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ОБЕРЕЖНО ФТОРИДИ!

Зарубіжні учені давно визнали, що фториди шкідливі для організму людини. В Україні продається маса продуктів, які мають у складі фториди. А на багатьох зубних пастах ми можемо прочитати «з активним фтором». Окрім того є перспективні плани по фторуванню води. До чого це призведе? Сумлінні вчені давно б’ють на сполох.

Ось що повідомляє з приводу фторування Вікіпедія: «Мета фторування води — зниження захворюваності карієсом за рахунок регулювання кількості фторидів у водопровідній воді.

На відміну від США, в більшості країн Європи істотне зниження захворюваності карієсом сталося в першу чергу, завдяки введенню в ужиток в сімдесяті роки минулого століття фторомістких зубних паст. Фторування води, як головний засіб профілактики карієсу в США, потрібно вважати виправданим через соціально-економічну нерівність населення, що утрудняє доступність стоматологічної допомоги та інших способів профілактики карієсу для бідних.

Фторування води має на меті профілактику хронічного захворювання, основна тяжкість якого доводиться на дітей і представників бідних верств населення. Його використання є прикладом конфлікту між загальним благом і правами особи. Фторування водопровідної води загального користування нині є суперечливим винаходом, і викликає заперечення, що мають під собою ряд етичних і юридичних підстав. Крім того, існують думки про його неефективність і навіть небезпеку. Установи охорони здоров’я і стоматології по всьому світу підтверджують безпеку і ефективність фторування питної води, яке почалося в сорокові роки минулого століття, після дослідження дітей, що проживають в місцях, де рівень фтору у воді підвищений природним чином. Дослідники виявили, що помірне споживання фторидів запобіжить карієсу, і до 2004 року близько 400 мільйонів чоловік було забезпечено фторованою водою.

Фторування — одна з операцій, вживаних при підготовці питної води. Його проводять на станціях водоочистки. Як реагенти для фторування води застосовують кремнефтористий натрій, фтористий натрій, кремнефтористий амоній, кремнефтористо-водневу кислоту».

Вважається, що фтор є токсичним для бактерій. Бактерії, як і усі живі форми, теж живляться, і як їжу використовують цукор (глюкозу, сахарозу, фруктозу, лактозу або харчові крохмалі) і відходи життєдіяльності бактерій, які здатні розчинити емаль зуба і є ті самі кислоти, які викликають демінералізацію зуба або карієс. Фтор отруює бактерію, знижуючи її здатність переробляти цукор. На жаль, фторид настільки отруйний, що при використанні отруюються не лише бактерії, але і інші клітини.

Фторид (Fluoride) — це іон фтору. Усі органічні і неорганічні сполуки, що містять фтор — це і є фториди. Фтор — це газ, і в природі він перебуває найчастіше в з’єднаннях з іншими речовинами, наприклад як фтористий кальцій (CaF) або фтористий натрій (NaF).

Фторид — природний елемент, який входить до складу земної кори. Тому природно, що невелика доза фториду (значно менше за 1 мільйонну долю) міститься в природній воді. Рослини, природно поглинають фториди із землі і води, таким чином, невелика кількість фторидів присутня в нашій їжі і воді, а також накопичується в тканинах тварин і в рослинах.

Попри те, що фторид — природна речовина, він є токсичним для людини, набагато більшим токсином, ніж свинець. Ін’єкція 2-5 грамів фториду натрію (стандартний компонент в зубній пасті) — смертельна доза. Кількість фториду в одному тюбику зубної пасти середнього розміру досить для того, щоб убити маленьку дитину, якщо використовувати увесь тюбик за один раз. Зубна паста з фтором містить набагато вищу концентрацію фториду в порівнянні із вмістом фториду в природі.

Спочатку фтор стали додавати у воду, оскільки вважалося, що фтор «надзвичайно корисний для здоров’я зубів і запобіжить карієсу». А вже потім і в зубну пасту. У деяких країнах, таких як США, фторується близько 2/3 усієї природної води.

Упродовж десятиліть користь фтору пропагувалася серед населення, починаючи з шкільної парти. Учених, які заявляли, що замість користі фтор робить шкоду переслідували і висміювали в пресі. Останнім часом деякі учені змогли опублікувати результати досліджень, що говорять про шкоду фториду натрію при застосуванні навіть в дозволених стандартами дозах.

Неважко здогадатися, що деякі пасти мають в собі великий вміст фтору. Для широкого просування фтору в маси була використана потужна реклама.

Ось список країн, які зупинили, відхилили або заборонили фторування води: Австрія, Бельгія, Китай, Чехія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Індія, Ізраїль, Японія, Люксембург, Голландія, Сівши. Ірландія, Норвегія, Шотландія, Швеція, Швейцарія.

Проте, багато країн і досі фторують воду, а в деяких країнах це рекламують як чудову заміну хлоруванню води, яке так поширене в Україні.

Існують й інші небезпеки фтору, який нині додають навіть у молоко.

По-перше, набуло популярності порошкове (нормалізоване) молоко з фторидом натрію (NaF)... для дітей.

Пишуть, що допустима доза прийому такого молока для дітей старших за три роки не повинна перевищувати 200 грамів на добу.

У Росії усе вищезгадане робиться зі схвалення міністра охорони здоров’я Онищенка, того самого, який заявляв, що тютюн і алкоголь гублять здоров’я народу. 

В 100 грамах дитячого молока міститься 0,22-0,28 грама фториду натрію.

Для порівняння, в 100 грамах зубної пасти міститься 0,1-0,3 грама фториду натрію.

З 200 грамами «молока» на день дитина отримує до 0,56 грама фториду натрію, що складає 10% від смертельної дози. Смерть може наступити від дихального паралічу.

Ще від фтору з’являються плями на зубах, ураження кісток і флюороз (крихкість кісток), втрата ваги, анемія, кальциновані зв’язки, загальне слабке здоров’я, малорухомість суглобів.

Прибічники фторованої води стверджують, що хімічні добавки у вигляді фтору корисні для зубів, але реальна наука свідчить про зворотне, у тому числі нове дослідження, опубліковане в Журналі американської стоматологічної асоціації  підтверджує, що фтор — токсична речовина і насправді руйнує зуби, особливо у дітей молодшого віку і немовлят.

Коли люди піддаються надмірній дії фтору, з таких джерел, як питна вода, харчові продукти і напої або навіть зубна паста, вони отримують ефект, відомий як зубний флюороз. Внутрішнє поглинання фтору в зубах протягом довгого часу стає причиною строкатої і безбарвної емалі з кінцевим результатом — ушкодження зубів, які прогнили зсередини.

Доктор Стівен Леві (D.D.S.) і його команда виявили під час дослідження, що споживання фтору упродовж кожного з перших чотирьох років життя дитини значною мірою було пов’язане з флюорозом на центральних різцях верхньої щелепи. Дитячі суміші, приготовані на воді, можуть забезпечити надходження фтору в організм дитини — від 100 до 200 разів більше норми, ніж грудне або коров’яче молоко.

Іншими словами, діти молодшого віку мають найвищий ризик серйозного ушкодження зубів від фтору, особливо ті, яким не виповнилося ще шість місяців. Навіть низькі рівні прийому є причиною прямого відкладення фториду в зубах, мозку і інших тканинах організму.

Американська стоматологічна асоціація (ADA) стверджує, що наслідки дії фтору і причини флюорозу, відомі, принаймні, з 2006 року, але не було зроблено нічого, щоб попередити 200 мільйонів американців, які живуть і спокійно використовують фторовану воду. Багато стоматологів як і раніше рекомендують, щоб діти і дорослі не лише пили фторовану воду, але навіть радять батькам додавати фтор в колодязну воду!

У 2006 році було опубліковане дослідження в журналі The Lancet, що визначає фтор як «нейротоксичну речовину», яка викликає важкі ушкодження головного мозку. Національна дослідницька рада США (NRC) писала: «очевидно, що фториди мають можливість втручатися у функції мозку і тіла прямим або непрямим шляхом».

Приблизно через місяць з’явилося інше дослідження, опубліковане в Environmental Health Perspectives, де був знайдений остаточний зв’язок між споживанням фтору і скороченням рівня IQ.

У Гарвардському університеті дослідники виявили зв’язок між фтором і  раком кісток. Опубліковане через 14 років після його початку, дослідження показало, що високі темпи остеосаркоми, смертельної форми раку кісток, відбуваються найчастіше серед населення, яке вживає питну воду, збагачену фтором.

Інша ознака отруєння фтором — захворювання нирок. Декілька досліджень на тваринах показали, що навіть низький рівень фтору — 1 частина на мільйон (PPM) — причина ушкодження нирок.

Виявлено, що фтор перешкоджає належній роботі щитовидної залози і послаблює ендокринну систему людини. До 1970-х років  фторид використовувався в Європі, і багато експертів вважають, що поширений сьогодні гіпотиреоз є результатом надмірного вживання фтору.

Оскільки фтор присутній в більшості систем муніципального водопостачання в Північній Америці, можна сміливо стверджувати, що маленькі діти отримують його понад природну норму. Батьки можуть уникнути цього, якщо вони встановлять  систему фільтрації води за принципом зворотного осмосу. Навіть якщо сім’я встановить таку систему, то фтор, що міститься в усіх видах продуктів харчування і напоях, не кажучи вже про те, що він адсорбується через шкіру кожного разу, коли люди миють руки або приймають душ — все одно потрапить в організм. Можливо, це лише деякі з причин, чому ADA нічого не сказала про проблему, незважаючи на висновки дослідників.

Виходить, що немає підстав фторувати воду. Це примусова фторизація усього населення канцерогенним, хімічним препаратом. Дійсно, немає ефективних способів уникнути попадання фтору в організм повністю, і ніхто не знає, скільки фтору потрапляє або поглинається організмом щодня. Але як і раніше відбувається фторування води в найбільш великих містах США, попри докази його небезпеки.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Environ­mental Health Perspectives, підтверджує, що фторована вода викликає ушкодження головного мозку у дітей.

«Це 24-те дослідження, яке зроблене цією асоціацією, — пояснив директор Fluoride Action Network (FAN) П.Коннетт. — У цього дослідження є сильні сторони в порівнянні з попередніми дослідженнями, тому що автори контролювали ключові змінні спільно з додатковою кореляцією, і виявили, що зниження IQ у дітей безпосередньо залежить від вмісту фтору у воді і крові дітей».

У дослідженні брали участь 512 дітей у віці 8-13 років з двох китайських сіл, одне село «забезпечували» вищими, ніж середні рівні фтору, а іншу — нижчими. Дослідження проводилися з урахуванням зовнішніх змінних, таких як дія свинцю, дефіцит йоду та інших умов, які можуть вплинути на здоров’я мозку дитини.

«У цьому дослідженні ми виявили значне співвідношення доза-реакція між рівнем фтору в сироватці крові і IQ дітей», — стверджують автори дослідження.

Хоча, вже мали місце численні дослідження упродовж багатьох років за визначенням фтору, як нейротоксину, більшість основних медичних працівників в США проігнорували ці дослідження і надалі підтримують ідею фторування води. Але докази продовжують надходити, і рано чи пізно медичне співтовариство мало б прислухатися до правди про фтор.

«Це дослідження, нарешті, закінчує епопею у розбіжностях про фторування води», — пояснила Тара Бланк, доктор філософії, науки і медицини. — Мільйони американських дітей піддаються дії цього нейротоксину на щоденній основі. Хто при повному розумі підвищуватиме ризик зниження інтелекту дитини, в цілях скорочення невеликої кількості карієсу зубів? Хоча і по факту запобіганню карієсу теж немає достатніх доказів».


Содержать жилье и рабочее место в чистоте - залог здоровья и плодотворного труда. В наше время с постоянной занятостью и заботами не просто поддерживать чистату в доме хоть иногда, не говоря уже о регулярной уборке помещений. Благо сегодня можно переложить расть забот по дому на клининговые компании киев, которые с ответственностью и профессионализмом подойдут к уборке квартиры, дома или офиса.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com