Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВИМАГАЮ ПРОВЕСТИ РОЗСЛІДУВАННЯ

52 роки тому у Владімірському централі замордували Президента УГВР Кирила Осьмака. З цього приводу президент БФ «Україна-Русь» Р.Новоженець скерував листа президенту РФ В.Путіну.

Президенту Російської Федерації п. В.Путіну

Володимире Володимировичу!

 16 травня 1960 року у тюрмі м.Володимира (РФ) загинув багатолітній політв’язень особливого значення — Президент Української Самостійної Соборної Держави Кирило Осьмак.

 15 липня 1944 року Кирило Осьмак був обраний Президентом  Української Головної Визвольної Ради (УГВР). УГВР на той час була єдиним репрезентативним органом  українського народу, підпільним парламентом воюючої України. 3 серпня 1944 року в Карпатах під час сутички між частиною окупаційної Червоної Армії і відділами УПА Кирило Осьмак був поранений. 12 вересня 1944 року його заарештували радянські чекісти. 10 липня 1948 року ОСО (Особое совещание при МГБ СССР) винесло К.Осьмаку вирок про 25 років ув’язнення в тюрмі «за участь в контрреволюційній банді українських націоналістів та активну керівну контрреволюційну націоналістичну діяль­ність».

У 1994 році Кирило Осьмак був офіційно реабілітований Генеральною прокуратурою України, як «безпідставно репресований у 1948 році». 1 грудня 2004 року  Кирило Осьмак повернувся в Україну — його прах було перепоховано на Байковому кладовищі у Києві.

Проте, винні у репресіях проти Кирила Осьмака досі не покарані. Не відбувся і суд над убивцями Президента Української Самостійної Соборної Держави.

Російська Федерація, яка стала спадкоємницею держави СРСР, змушена взяти на себе відповідальність за радянські злочини, зокрема, придушення визвольного руху в Україні, знищення провідників української нації, тощо.

Просимо вас порушити кримінальну справу за фактом вбивства Кирила Івановича Осьмака, народженого 9 травня 1890 року у м.Шишаки Полтавської обл. Назвати винних у цьому злочині, притягнути їх до відповідальності і вибачитись перед Україною за вбивство українського Президента.

Ростислав Новоженець,
президент БФ “Україна-Русь”

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com