Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЩО ТАКЕ ЦЕРКОВНА ІЄРАРХІЯ?

На запитання читачів  відповідає протоієрей Діонісій Мартишин. Сьогодні дискусія про православне священство здебільшого знаходиться під впливом критичних зауважень та обговорень. Не вдаючись до критики, іноді цілком справедливої, зосередимо нашу увагу на духовному значенні священства. Містичне, духовне обгрунтування священицького служіння не суперечить Святому Письму (Біблії) та Священному Переданню Церкви, а є суттєвим та живим елементом церковного буття. Православна Церква надає виняткового значення священному сану. Господь Іісус Христос, заснувавши свою Церкву, поставив служити людству апостолів, які проповідували Слово Боже (Святе Письмо), звершували богослужіння (служіння Літургії, інших таїнств) та крокували шляхом милосердя (соціального служіння). Важливо підкреслити, що апостоли не поставили самі себе служити церковній громаді, їх покликав (зробив своїми апостолами) Сам Господь. Поклик (покликання) не є безособовим тимчасовим діянням. Проповідь та життя апостолів стали можливими завдяки їхній особистісній єдності з Христом. Далі святі апостоли через своїх наступників священиків (вибраних Богом людей у Церкві) дали можливість через церковне життя долучатися до Дарів Святого Духа кожній людині, усьому людству.

На сьогодні Православна Церква має три ієрархічних ступеня священства: диякони, священики (пресвітери), єпископи (ієрархи). Особи, які знаходяться на двох перших ступенях (диякони та священики) можуть належати як до чернецтва (чорного духовенства), так і до одруженого (білого, духовенства). Найвищу третю ступень — єпископство, згідно з традицією Православної Церкви можуть займати виключно монахи (чернецтво). Єпископам Церкви належить повнота пастирського служіння та право звершувати усі церковні таїнства. У своїй єпархії (місто, область,- район) єпископ є першим, хто відповідає за проповідь Слова Божого (вивчення Святого Письма), звершення богослужіння на парафіях, церковне просвітництво, місіонерство та соціальне служіння.

Ієрархічні сходинки православного священства можуть бути представлені так:

Чорне духовенство
(чернецтво)

ЄПИСКОП (АРХІЄРЕЙ):

Патріарх Митрополит Архієпископ Єпископ
СВЯЩЕНИК:

Архімандрит

Ігумен

Ієромонах

ієрархічний ступень 

ДИЯКОН:

Архідиякон (старший диякон у монастирі)

Ієродиякон

Біле духовенство

(одружені священики)

Митрофорний протоієрей

Протоієрей (старший священик)

Ієрей (священик, пресвітер)

Архідиякон (старший диякон, що служить з Предстоятелем Церкви)

Протодиякон (старший диякон у соборі або у храмі)

Диякон

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com