Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КОНФЛІКТ РОЗГОРАЄТЬСЯ

НАК «Нафтогаз України»,  повідомила російський «Газпром», що в 2012 році не купуватиме газ і не закачуватиме його в підземні сховища для виконання зобов’язань російської монополії перед європейськими контрагентами. НАК запропонувала «Газпрому» у разі потреби скористатися послугами українських газосховищ для виконання своїх зовнішньоекономічних контрактів і оформити відповідну додаткову угоду.

Раніше «Нафтогаз» щороку за власні засоби купував у «Газпрому» і закачував в ПХГ газ, який надалі в опалювальний період використовувався для постачань в Європу по контрактах «Газпрому». У квітні в «Укртрансгазі» заявили, що закачають в підземні сховища газу всього 17-18 млрд кубометрів палива. Зазвичай на початок опалювального сезону компанія накопичує 22-25 млрд кубометрів.

У «Газпромі» готуються забезпечувати безперебійність постачань в Європу без участі України. Заступник голови правління «Газпрому» Віталій Маркелов заявив, що компанія зберігатиме газ цієї зими у своїх ПХГ. Інший член правління компанії Олег Аксютин відмітив, що Росія має намір розширити їх місткість на 23 млн кубометрів на добу, а також наростити здобич на 40 млн кубометрів на добу, зокрема за рахунок введення в експлуатацію Бованенківського родовища на Ямалі. Нагадаємо, цього року в період найбільших холодів Європа потребувала додаткових 100-190 млн кубометрів палива на добу.

«Газпром» у черговий раз спробував перекласти провину за недопостачання на Україну. «У нас був максимальний видобуток, максимальним було споживання, максимальним — підйом газу. Так, були новини про недопостачання в Італію. Але це винятково тому, що газ в Італію йшов через Україну, а там теж було холодно», — сказав пан Маркелов, підкресливши, що з боку «Газпрому» жодних проблем не було. У свою чергу, Україна відкидала такі звинувачення. Раніше «Нафтогаз» вже спростовував цю інформацію і заявляв, що «Газпром» недопостачав газ до російсько-українського кордону.

Високопоставлені джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго назвало заяви «Газпрому» елементом тиску в ході переговорів з Росією про створення консорціуму на базі української ГТС. «У Росії хочуть показати, що можуть повністю обійтися без України, у тому числі і без наших ПХГ. Це не більше ніж блеф, у російської сторони доки немає таких можливостей», — повідомив співрозмовник. Він нагадав, що черговий раунд переговорів між російською монополією і українським Міненерго про зниження ціни газу і створення консорціуму на базі ГТС закінчився нічим.

Член комітету Верховної Ради по ПЕК Олександр Гудима говорить, що у Росії немає фізичних можливостей для розширення існуючих ПХГ в потрібному об’ємі. «Для цього треба збільшити їх потужності на 40-50%, що сьогодні просто неможливе», — говорить пан Гудима. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич відмічає, що при нинішній політиці «Газпрому» у разі різкого падіння температури в Європі перебоїв з постачаннями не уникнути. «З урахуванням погіршення двосторонніх стосунків в газовій сфері це цілком може привести до повторення газової війни», — зазначає пан Марунич.

Комерсант Україна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com