Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЩЕ ОДНА РЕЗОЛЮЦІЯ

Європарламент закликав Україну звільнити засуджених за політичними мотивами, провести реформи та чесні парламентські вибори. 

Принципових суперечок чи великих розбіжностей у поглядах між представниками різних фракцій Європарламенту під час узгодження тексту критичної резолюції не було. Головне послання документу — проведення вільних і чесних парламентських виборів в Україні, які неможливі без участі у них опозиційних лідерів, зазначив в інтерв’ю DW депутат Європарламенту від Європейської народної партії, голова комітету з закордонних справ Ельмар Брок. У документі міститься заклик «прояснити ситуацію з ув’язненими з політичних мотивів ще до початку виборчої кампанії», тобто, йдеться про те, щоб вони могли взяти участь у парламентських перегонах.

Європарламент констатує, що процесами проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко та інших колишніх урядовців українська влада намагається не допустити до парламентських виборів своїх суперників. На переконання Брока, звільнити засуджених з політичних мотивів до старту виборчої кампанії цілком можливо. «Це питання політичної волі президента Януковича. У нього є більшість у парламенті, що може ухвалювати зміни до законодавства. Він також має можливість владнати це питання своїми указами», — сказав Ельмар Брок. Крім проведення чесних і вільних виборів за участю опозиційних лідерів, Європарламент очікує від України комплексних реформ, які необхідні для подальшого зближення з ЄС. За словами Ельмара Брока, якщо Київ не відреагує на вимоги, то парафовану Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом не буде підписано. Натомість, якщо події в Україні розвиватимуться у напрямку дотримання принципів демократії та верховенства права, тоді буде інакше. «Тепер м’яч перебуває на полі президента і уряду», — наголошує політик.

Юлія Тимошенко має не лише одержувати належне лікування, але й має бути звільнена та повністю реабілітована, наголосила у розмові з DW євродепутат від Німеччини, представниця Зелених Ребекка Гармс. «Тимошенко повинна мати можливість разом з Луценком та іншими опозиційними політиками брати участь у виборах», — сказала Гармс.

У той час, коли чимало європейських політиків вже заявили про своє небажання їхати на матчі «Євро-2012» в Україну, в резолюції Європарламенту не міститься заклику до бойкоту європейської футбольної першості. Важливо, щоб політики, які поїдуть в Україну, здійснювали ці візити як приватні персони, а не як гості української влади, пояснила Ребекка Гармс.  На її переконання, європейська футбольна першість може бути приводом для проведення дискусій про демократію та права людини і виступів за Тимошенко та інших засуджених з політичних мотивів. Тому європарламентарії очікують, що ті європейські політики, які поїдуть в Україну, будуть акцентувати увагу на ситуації з дотриманням прав людини, а також відвідувати за ґратами ув’язнених з політичних мотивів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com