Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТАРИФИ ЗРОСТУТЬ

Україна з 1 липня у декілька разів підвищить тариф на електроенергію для населення при споживанні понад встановлену владою норму, повідомив регулювальник, пояснивши крок прагненням стимулювати споживачів до економії.

Уряд направляє мільярди доларів щорічно на субсидування вартості електрики і газу для побутових споживачів. Підвищення комунальних тарифів є умовою відновлення кредитів МВФ, критично важливих для України, яку цього року чекають масштабні передвиборні витрати і виплата мільярдів доларів зовнішнього боргу.

Національна комісія з регулювання в електроенергетиці встановила поріг в 800 кіловат-годин в місяць, перевищення якого обернеться споживачам збільшенням тарифу.

За даними комісії, підвищення торкнеться лише 1,1 відсотка споживачів, на яких, проте, доводиться близько дев’яти відсотків електроенергії в 45-мільйонній країні, де в жовтні пройдуть парламентські вибори.

Тариф буде встановлений на рівні 0,9576 гривни ($0,12) за кіловат-годину.

Сьогодні споживачі в будинках з електроплитами платять по 0,2154 гривен за 250 кіловат-годин в місяць і по 0,2802 гривен при перевищенні цього об’єму. У будинках c газовими плитами тариф складає 0,2802 гривен до 150 кіловат і 0,3648 гривни після перевищення порогу.

“”Рішення про застосування тарифів на електроенергію залежно від її споживання прийняте для додаткового захисту соціально уразливих верств населення, а також з метою стимулювання споживачів до енергозбереження», — говориться в повідомленні регулювальника.

Україна забезпечує себе електроенергією, але більше половини споживаного газу імпортує з Росії. Перший віце-прем’єр України Валерій Хорошковский сказав в інтерв’ю Рейтер в березні, що уряд розробляє план поступового підвищення внутрішніх цін на газ, як радив МВФ.

Європейський банк реконструкції і розвитку говорив, що Україна могла б удвічі понизити споживання газу, якби використовувала його ефективніше. За даними ЄБРР, більше половини що виробляється в країні за допомогою природного газу енергії розтрачується даремно, і житловий сектор міг би дбайливіше споживати енергію, яку отримує в основному по системах центрального опалювання.

За даними спеціалізованого агентства Enerdata на лютий, доля енерговитрат України на $1 ВВП втричі вища, ніж в сусідній Польщі. Експерти говорять, що за 20 років незалежності країна мало зробила для того, щоб модернізувати інфраструктуру енергетики, що дісталася в спадок від CCCР.

reuters

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com