Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Якість доріг контролюватиме громадськість

Позитивним прикладом розвитку громадянського суспільства в Україні є гуртування активістів у справі громадського контролю за якістю доріг. Для цього учасники «Громадського контролю доріг» створили свій веб-сайт (http://4road.net/), на який вони викладають фото пошкоджень на автошляхах у кожному населеному пункті України. Серед «лідерів»  за кількістю ям на дорогах — українська столиця. Щодня сайт поповнюється новими фото свідчень халатності і байдужості влади. Рух «Громадський контроль доріг» об’єднує українських автолюбителів, учасників громадських організацій і всіх, хто не бажає миритися з жахливим станом доріг в Україні та корупцією в дорожньому будівництві і тіньовому паркувальному бізнесі.

 Ключове послання дорожніх активістів владі — «Ми не будемо залишатися байдужими, коли нас грабують!» — свідчить про поступове пробудження громадянського суспільства, котре переходить від пасивного спостереження до активного захисту своїх законних прав. Учасники руху наголошують, що проблему дорожньої корупції можна здолати завдяки формуванню спільноти небайдужих громадян, які висвітлюватимуть незаконні дії влади. Крім того, активісти руху навчають людей, як правильно звертатися до органів влади на місцях з метою вирішення локальних дорожніх проблем, розкриваючи їм весь алгоритм дій — починаючи від скарги в органи міліції аж до позову в суд. Іноді захисники доріг вдаються до акцій протесту перед будівлями органів влади, намагаючись викликати адекватну реакцію влади на безлад на дорогах. Один із цікавих способів привертання уваги влади до дорожніх проблем, запропонованих  активістами руху, — обведення ям білою фарбою. Вони роздають білу фарбу всім охочим, щоб ті розфарбовували ями по всій Україні. Так, за допомогою білої фарби, веб-сайту та громадянської активності українці не лише рятують співгромадян від небезпеки на дорогах і посилюють контроль за діями влади, а й допомагають один одному зрозуміти, що їхня персональна позиція важлива для побудови кращої України тут і зараз.

M06 — одна з найважливіших автомагістралей України. Вона є частиною пан-європейського транспортного коридору, що сполучає Київ з Угорщиною і всією Південною Європою. За радянських часів ця траса мала не настільки велике значення, а відтак і не надто ретельний догляд. Через це, а також через значне збільшення потоку вантажного транспорту наприкінці 1990-х їздити по ній було майже неможливо.

Уряд В.Ющенка у спробі відновити Карпатський регіон звернувся до ЄБРР з проханням профінансувати ремонт стратегічно важливої магістралі. ЄБРР виявив бажання профінансувати повну реконструкцію траси, аби створити між Києвом і Загребом дорогу європейського рівня. Київ ухвалив рішення про менш витратне відновлення. Роботи почалися у 2007 році на найскладнішій ділянці траси в горах і були завершені у 2009  році. В той же час угорці продовжили власну автомагістраль майже до самого українського кордону.

Сьогодні їхати по угорському шосе — суцільне задоволення: воно рівне, гладке, за трасою здійснюється прекрасній догляд. Натомість, українська частина магістралі повернулася майже до того стану, в якому була наприкінці 1990-х: з коліями, величезними вибоїнами, вирвами, калюжами розтопленого гудрону і цілими ділянками, де їхати швидше, ніж 30 км/год., значить серйозно ризикувати своїм авто. Контраст приголомшливий. А різниця полягає в тому, що угорську дорогу було збудовано так, щоб вона легко витримувала навантаження сучасного транспорту. В Україні ж трасу просто дорого і неякісно підлатали, відтак ремонт тепер доведеться робити знову, і цього разу коштом платників податків. Те ж саме стосується й інших прикладів реконструкції автошляхів. Зрештою, слабка економіка, помножена на дрімучу корупцію та розкрадання, іншого й не передбачають. А тому — удачі, «Громадський контроль доріг», у твоїй нелегкій, але такій шляхетній місії!

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com