Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Школи не готові

Українські школи поки не готові до виконання закону про мови. Навіть у тих областях, де остаточно визначилися з регіональними мовами, навчальні заклади навряд чи зможуть цього року сформувати класи, де будуть вчити такою мовою — через брак вчителів і вільних приміщень.

“Батьківські збори будемо проводити тільки наступного тижня, тоді стане зрозуміло, скільки тат і мам хочуть, щоб їхні діти навчалися в російськомовних класах (необхідні заявки як мінімум від 15 осіб. — ред.), — повідомила Сегодня директор столичної школи  175 Віра Борик.

За її словами, проблем з підручниками немає, але все одно сумніваюся, що ми так швидко зможемо перейти на іншу мову. Адже вже багато років наші ВНЗ випускають україномовних викладачів. Швидко перебудуватися не зможемо». Там кажуть, що особливо принципові батьки завжди зможуть віддати чадо в школи, які і раніше вели навчання російською.

Як зазначає видання, схожа ситуація на Закарпатті. Там стати регіональною мовою всі шанси є в угорської. «Сподіваємося, що у нас поки не буде багато охочих навчатися угорською мовою. Адже ми просто не встигнемо перед стартом навчального року набрати вчителів, які володіють нею. Та й вільних приміщень для нових класів немає», — повідомили в ужгородській школі  1.

У Міносвіти зазначають, що не будуть підганяти школи, щоб за вимогами батьків там створювали необхідні класи. «Всі розуміють, що так швидко підготувати необхідну кількість вчителів, скласти плани та інше буде вкрай складно, — зазначила директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Олег Єресько. — Але в кожній області у нас вистачає шкіл, де навчають російською, угорською, кримськотатарською та іншими мовами. Батьки завжди можуть віддати свою дитину в таку школу».

Нагадаємо, раніше міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що Міносвіти підготувалося до реалізації мовного закону: 1,9 млн підручників з 2,06 видані російською.

За матерiалами: Сегодня

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com