Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БОРГ США —15,2 ТРЛН

Глобальний світовий борг усіх країн зараз понад $190 трильйонів і більше ніж в три рази перевищує загальносвітовий ВВП.

Найбільшим ринком у світі є Європейський союз, боргові проблеми якого як і раніше  відгукуються на глобальних ринках. З фінансовою кризою стало очевидно, що глобальні ринки пов’язані один з одним великими банками і взаємозв’язаною торгівлею. Проблема на найбільшому ринку, мабуть, збиває з пантелику, коли рівень безробіття в ЄС зараз знаходиться на 15-річному піку. Глобальна боргова проблема так і не була по-справжньому вирішена, а просто заретушована шляхом її розмазання і банківських трюків. США розбирається з борговими зобов’язаннями, припиняючи основні банківські правила і скидаючи борг на ФРС. Європейський союз попереду ще чекають прикрощі, і до нього з урахуванням його потенційної дії буде прикуто усю увагу. Греція зі своїми боргами є лише карликом в порівнянні з боргом таких країн як Іспанія.

Рівень безробіття в даний момент знаходиться на відмітці в 10,8 відсотка. У країнах на кшталт Іспанії цей показник — 23,6 відсотка. Молодіжне безробіття в країні коливається у межах 50 відсотків, що для розвиненої економіки є приголомшуючим. Усі ці структурні біди не можна вирішити шляхом накопичення ще більшого боргу. Проблеми, загрозливі глобальним ринкам, грунтуються на величезних об’ємах набраних боргів. Центробанки на зразок ФРС і ЄЦБ відносяться до кризи так, наче вона заснована на проблемі короткострокової ліквідності. Щось на зразок того, як хтось просить у вас посеред місяця заплатити оренду, коли кінець місяця ще не настав, і ви не отримали зарплату. В цьому випадку ви знаєте, що дохід надійде, і ви перекриєте необхідний платіж. Але це не те, що чинить тиск на сьогоднішню глобальну економіку. Боргові піки у багатьох випадках вже досягнуті, і коли вони ударять, ринки будуть вимушені вдатися до делевереджу з високою долею позикових засобів. Якщо криза в Європі посилиться, вплив його почне відчуватися у всьому світі так само, як це сталося в 2007 році.  У 2002 році загальний світовий борг був понад $80 трильйонів. У 2010-м ця цифра більш ніж подвоїлася до відмітки в $190 трильйонів. 

Сьогодні співвідношення глобального боргу до ВВП складає понад 300 відсотків. Коли в 2007 році ударила криза, загальний ВВП скоротився, проте борг продовжував рости.

У міру того, як списи боргів усі проявляються на глобальних ринках тут і там, боргова планка у США, швидше за все, знову буде піднятий.

Подивимося на державний борг США.

З $6 трильйонів в 2000-м він виріс до приголомшливих $15,2 трильйонів сьогодні. У якийсь момент люди починають прокидатися і усвідомлювати, що такий борг не може бути виплачений...

 mixednews

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com