Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Цибуля підвищує чоловічу силу і захищає від зла

Цибуля ріпчаста — загальновідома господарська рослина (Ой, люлю-люлю, пішла Баба по цибулю, а Дід по петрушку — закришити юшку). Наша ріпчата цибуля походить із Азії. Дикі її родичі й досі ростут в афганських, уральських і туркменських горах.

Шість тисяч років тому єгиптяни вже вирощували цей овоч. Ось про які єгипетські ласощі говорили євреї в пустелі. «Ми згадуємо рибу, що їли в Єгипті даремно, та огірки, та дині, та пір, та цибулю, та часник». (Чис., 11, 5). В Єгипті цибуля була у пошані: вона нагадувала місяць — символ вічності. Тому була для єпитян рослиною священною. Коли єгиптянин хотів довести, що говорить правду, то клав перед собою купу цибулин і урочисто клявся ними. Коли лютували холера чи чума, в домі вивішували цибулині вінки: вірили, що цибуля може захистити від морової пошесті. Для будівників єгипетських пирамід, які жили за три тисячі років до н. е., цибуля була одним із головних харчових продуктів. У єгипетських гробницях знаходили цибулинні залишки, на саркофагах і на стінах древніх споруд — чисельні цибулинні зображення. Фараон Хеопс нагороджував шанованих людей цибулиними вінками на зразок тих, які в нас плетуть. Денний раціон будівників єгипетських пірамід складався з двох коржів, цибулини та двох глечиків пива.

Щоб уберегтися подорожникові від шкоди поганої води, Авіценна рекомендував: а цибуля є одним із засобів, що усувають зіпсованість різної води.

Цибулю рекомендували Гіпократ, Діоскорид, Пліній при найрізноманітніших захворюваннях.

Пліній-Старший писав: цибуля і млявих чоловіків штовхає у Венерині обійми. Виявляється, цибуля відновлює гормональну рівновагу в організмі, омолоджує його. Коли ж до цибулі додати яйця, що є дуже сильними енергоносіями, страву годі поцінувати.

Римський полководець Ксенофонт запровадив городню цибулю до щоденного раціону своїм воїнам, оскільки їй приписували здатність відновлювати силу й енергію. Римляни особливо цінували цибулю як засіб, що проганяє душі померлих демонів і лемурів, яких вони дуже боялися.

У середньовіччі цибули приписувалася роль талісмана, здатного захистити від поганого ока, стріл і меча. Отож, лицарі в панцирах носили на грудях цибулину.

Цибуля вживається як дезинфікуючий засіб, що сприятливо діє на дихальні шляхи й лікує хвору слизову оболонку. Чому? Знаємо, що цибуля, коли її ріжуть, «заходить у очі» — викликає сльози. Це діють фітонциди: «фітон» — грецькою «рослина», «цідо» — латинською «вбиваю». А що можуть ці летючі захисні речовини? Вони вбивають туберкульозні та дизентерійні палички, черевно-тифозні бацили. Але крім того, цибуля має багато вітамінів — провітамін А (каротин), В-1, В-2, В-6, РР, Е та інші. Чимало в цибулі мінеральних солей, ефірної олії, органічних кислот, азотистих речовин. Як засвідчують дослідження, біологічно активні речовині в цибулі посилюють рухову та секреторну функції шлунково-кишкового тракту, стимулюють серцеву діяль­ність, зменшують кількість холестерину, нормалізують кров’яний тиск. При ангіні, бронхіті, пневмонії рекомендується свіжий цибулиний сік. Добова потреба людини в аскорбіновій кислоті (вітамін Є) цілком компенсується 80-100 г зеленої цибулі.

Цибуля та часник навіть через лушпиння виділяють ефіро-леткі олії, фітонциди. Це рослинні антибіотики. Вони не лише знищують бактерії в повітрі, а й утворюють в організмі клітини, що поглинають віруси, збудники дизентерії, дифтерії, туберкульозу, стрептококи тощо. Доведено: мікроби пристосовуються до антибіотиків, проте природні антибіотики цибуля та часник, не пригнічуючи корисної мікрофлори в кишковику та шлунку, знищують шкідливі мікроорганізми. Фітонциди цибулі такі потужні, що здатні проникнути навіть через шкіру, знезаразити рану від усіх бактерій. (Треба знати, що в людському організмі до певного часу можуть мирно співіснувати мікроорганізми й віруси. Тільки-но знижується імунний захист -активізуються віруси. Тоді і розпочинається ланцюгова реакція: на ослаблену вірусом людину атакують мікроскопічні гриби. В особливо таких випадках, як, приміром, при тривалому лікуванні антибіотиками, це може спричинити важкі наслідки). Цибуля вбиває віруси. Розріжте її і розставте по кутках у кімнаті.

Цибуля — рятівниця нашого серця. Вона розріджує кров, допомагає їй безперешкодно бігти судинами. Адже ми їмо жирну їжу, що є причиною підвищення шкідливого холестерину в крові. Та вбиває не сам холестерин, а кровяний згусток рові, що осідає на ущільненій холестерином бляшці — тромб. А тромби порушують серцевий ритм і призводять до серцевих нападів й інсультів. Цибуля — активний нейтралізатор жиру, наявні в ній речовини здатні не лише перешкоджати утворенню тромбів, а й сприяти їхньому розчиненню.

Доводиться чути від літніх людей, які зберегли ясну пам’ять і розумову працездатність, що їх від склерозу порятувала цибуля, яку вони споживали щодня. Тут секрет у тому, що цибуля нейтралізує шкідливий уплив холестерину, який зазавичай зашлаковує судини, чим уповільнює надходження з кров’ю до органів (зокрема головного мозку, серця, кінцівок) потрібних речовин.

Кальцієві сполуки, що містяться в цибулі, сприяє збереженю рухливості суглобів і зміцнює кістки. А органічні кислоти допомагають травленню, прискорюючи обмін речовин.

Цибуля городня — засіб сечогінний, вітамінний (гичка), бактеріцидний, фітонцидний, косметичний (свіжий сік). Її застосовують проти веснянок, вугрів, бородавок, для посилення росту волосся, збудження апетиту, а також як відхаркувальний, протизапальний, протигеморойний, болезаспокійливий, ранозагоювальний засоби. Вона посилює статеву функцію, поліпшує роботу серця при атеросклерозі і загальне самопочуття. Вживають цибулю й для поліпшення травлення при кишковій атонії, при хворобах органів дихання, печінки (цироз), ревматизмі, шкіряних хворобах (грибок), сечокам’яній хворобі. Коли у чоловіка хронічний простатит, йому варто їсти цибулю. Цей овоч пропонують також чоловікам, яким знижена потенція. Вввечері перед сном (за вечерою) слід з’їсти одну цибулину. Це є водночас профілактикою запаленню чоловічої статевої залози.

Регулярне споживання цибулі та часнику людям знижує схильність до захворювання на всі форми раку. До того ж спостерігається певна закономірність: біль­ше цих продуктів — менший ризик захворіти.

Цибулиний настій добре усуває паразитів із організму.

Найкорисніша — свіжа цибуля (ріпчаста чи зелена). При відварюванні вона втрачає багато корисних елементів.

Цибулю використовують у вигляді кашки та соку. Цибулину кашку роблять при розтиранні на тертушці. Цибулину пару вдихають протягом 2-3 хв. при нежиті, грипі, ангінах, бронхітах, тампони з кашкою накладають на рани. Натерши цибулю на дрібній терці та загорнувши цю кашку в тонку полотнинку, так колись очищали рани та фурункули, обкладали обморожені місця й опіки. Спеціальні дослідження показали, що в поєднанні зі салатом із подорожника, кульбаби та споришу досягається відчутне зниження цукру у хворих з легкими та середньотяжкими формами діабету.

Цибуля підсилює молодечий запал чоловікам, сприяє утворенню життєздатного яру (сперми), жінкам — злюбного завзяття. Свіжий цибулиний сік стимулює спермагенез, підвищує статеву активність чоловіків і використовується від безпліддя.

Потрібно взяти за правило класти цибулю в супи, бульйони, інші страви, а також у салати, гарніри та соуси.

Цибуля в борщі підсилює виділення шлункового соку, покращує травлення, стимулю роботу кишківника, ругулює тиск, а ще згубно діє на всіх паразитів, які є в організмі. По можливості не забувавйте додати до борщу ще й зеленої цибулі.

Їжте цибулю з хлібом і сіллю чи з хлібом і салом. Споживайте салати: із зеленої цибулі, кропиви та яблук (50 г зеленої цибулі, 30 г кропив’яного листя, 20 г сметани, 1 яблуко,

 Болгари натирають на терці цибулю чи часник, кашку накладають у марлеві торбинки і вішають їх над ліжками.

Покусані комарами місця потріть соком зеленої цибулі. Потрібно взяти за правило повсякчас класти цибулю в супи, бульйони тощо, а також у салати, гарніри та соуси.

Добова потреба людини в аскорбіновій кислоті (ві­тамін С) цілком компенсується 80-100 г зеленої цибулі.

Є ще цибуля ведмежа — дика багаторічна рослина, має 2 листки, схожі на конвалієві. Білі квітки зібрані в зонтиковидне суцвіття. Цвіте в травні-червні. Широко використовується як їстивна рослина. Листки га цибулини споживають сирими як приправу, сушать, квасять, варять із них зелені борщі. Має добрий смак. Цінна лікарська рослина. Фітонциди, що їх виділяє рослина, знищують гнильні та хвороботворні бактерії і віруси.

***

Заклекотали лелеки в гнізді — час садити цибулю. Вважається, що найкраще садити цибулю та часник на Луки весняного (5 травня).

Щоби цибуля не псувалася й не давала «стріляків», її кадять, тобто обдають димом (колись цибулю тримали на горищах, якими за відсутності димаря розходився дим і так кадив її).

І давніше, й нині мудрі господині, щоби не допустити грип до свого дому, нарізали дрібненько цибулю городню, ставили на тарілочках в кутки, а біля порогу — з усіх боків, аби вбивала (фітонцидами) віруси.

***

Цибуля — Хорсова рослина (Хоре — Сонцевий Бог). Тому нашим пращурам вона завжди була на божнику поряд із маківками — як оберіг дому.

Малим діткам цибулини клали до колиски як першу іграшку-оберіг. У шлюбнім дійстві дві цибулини з дебелою морквиною натякали, на чім тримається вірність. Цибулю клали в жалобну лодію, як вірного провідника на Сварожі луки.

Хто їсть багато цибулі, до пекла не потрапить. Є й таке: від кого смердітиме цибулею, від того янгол відступиться на десять днів.

Хочеш життя багатого й щасливого — спечи на Луку (20 лютого) пиріжків із цибулею.

Як позичив цибулю, то не віддавати — це «на сльози».

Цибуля в домі символізує здоров’я.

***

Щоби позбутися цибулиного (часникового) запаху, пожуйте кавові зерна чи сухі листочки зеленого чаю, чи петрушчину зелень (корінь), чи цитрусову цедру, чи випийте склянку кип’яченого молока.

***

Салати: 1. Цибуля зелена — 50 г, кропив’яне листя — 30 г, сметана — 20 г, яблуко, сіль у смак. Дрібно порізати пір’я зеленої цибулі, кропив’яне листя і потерти на терці яблуко. Все змішати в салатниці, заправити сметаною. 2. Цибуля ріпчаста — 60 г, зелень (кріп або петрушка) — 40 г, олія, сіль. Цибулину ошпарити окропом, нарізати кільцями, покласти в салатницю, додати дрібно нарізаний кріп або петрушку, сіль у смак, олію. Цей салат є складником гарніру до інших страв. 3. Цибулине листя — 50 г, кульбабине листя — 40-50 г, олія — 10 г, сіль. Зелене цибулине пір’я дрібно нашаткувати, меремішати в салатниці з дрібно нарізаним кульбабиним листям, заправити олією. Посолити у смак. 4. Цибуля зелена — 40 г, кропива — 30 г, кульбабине листя — 50 г, олія — 12 г, лимонна кислота, сіль. Дрібно нарізати зелену цибулю, кульбабине листя, листя від кропиви дводомної. Посолити, збризкати лимонною кислотою, посмачити олією.

Соус замість солі: в 2-3 ст. л. олії додати 1 ч. л. тертої цибулі, 1 ст. л. подрібненої селери, петрушки чи кропу. Змішати з 1-2 ложками кислого соку.

***

Цибулею можна очистити зуби. Цибулину промийте, коренову часточку цибулини зріжте й один раз на добу протирайте нею ясна та зуби. Так усуваються білі плями й мікротріщини в емалі.

Щоб повернути силу голосу, приготуйте настій із цибулиного лушпиння. З ч. л. лушпиння залийте 0,5 л води. Доведіть до кипіння, потім настоюйте 2 год. Готовим настоєм полощіть горло вранці та ввечері.

Від ангіни. Дрібно порізати 200 г цибулі, потушкувати 10 хвилин на малому вогні. Додати 1 ст. л. перемеленого анісового насіння чи 10 крапель анісової олії. Усе викладіть на полотно й обмотайте горло на 30 хвилин. Робіть так 2-3 рази на день.

Проти нежитю. 1. Натерту цибулину тампонами закладати до вух (змастити вушний прохід оливковою олією, щоби не спричинити опік) на 2 год. Потім можна закапувати ніс розведеним цибулиним соком (1 частина соку на 5 частин води). 2. Закапувати в ніс по 2-4 краплі 5-8 разів на день свіжий цибулиний сік.

Проти гемофілії. Згортанню крові сприяє вітамід D. Він міститься у молодій зеленій цибулі. Можна всю осінь і зиму вирощувати її на підвіконні, допоки не виросте на городі.

Проти черевневої водянки. Пити за день 2 ст. л. цибулиного соку. Для цього 2 середнього розміру цибулини ввечері дрібно нарізати, посипати цукром і залишити на ніч, аби цибуля пустила сік. Випити вранці й далі, протягом дня, через годину після їжи.

Очищаємо рани та фурункули, від обморожених місць і опіків. Натерти цибулю на дрібній терці, загорнути цю кашку в тонку полотнинку, прикладати до хворих і уражених місць.

Пропій захворювань передміхурової залози. Вживати свіжу цибулю по одній голівці середнього розміру тричі на день, використовувати в салатх. Через 2 тижні зробити 10- денну перерву.

Від атеросклерозу. 1. Сік із синьої цибулі змішати з медом у співвідношенні 1:1. Вживати тричі на день по 2 ст. л. протягом 20-30 днів.

Проти бронхіту. 1. Пошаткувати 2 цибулини, перемішати з цукром, настояти 6-8 год. Сік, що пустить цибуля, пити по 1-2 ч. л. 5-7 разів на день, нічим не запиваючи. 2. Цибулиний сік змішати з медом (1:1), вживати по 1 ч. л. 3-4 рази на день. 3. Щоранку давати хворому з’їдати 1 ст. л. суміші цибулі з гусячим салом.

Проти гаймориту. Соки з цибулі, каланхое, алое та меду (по 1 ч. л.) змішати. Зробити 2 тампони, змочити їх в одержаній суміші й акуратно вставити в кожну ніздрю на 10-15 хв. Припікатиме — тампончики витягти раніше, щоби не завдати шкоди слизовій оболонці.

Проти забоїн і поранень. Увечері потерти три цибулини, обкласти поранення кашкою, запелюшкувати рядниною. Вранці кашку змінити.

Проти маститу. 1. Печену цибулю розрізують навпіл і закріплюють, утепливши, на циці. Міняти кожні 6 год. 2. На ніч роблять компреси з тертої цибулі.

При дитячому кашлі. 500 г очищеної і подрібненої цибулі, 50 г меду, 400 г цукру варять у 1 літрі води на склабкому вогні протягом 3 год., рідину охолоджують, зливають у пляшку і щільно закривають. Приймати по 4-6 ст. п. на день.

Лікуємо синці. Подрібнити 1 цибулину, змішати з 1 ст. л. розтертого в порошок сухолого подорожникового листка, дадати ж стільки меду й змішати, підігріваючи на киплячій водяній бані. Застосовувати у вигляді компресів. Тримати 2 год. Прикладати компреси 3 рази на день.

При мігрені корисні компреси з сирої цибулі на лоб або покласти у вухо тампон, змоченим цибулиним соком.

При болі у вусі. Вичавити сік із цибулини, додати 1 ч. л. лляного чи розтопленого вершкового масла, вмочити в суміш ватяний тампон і ввести його у вухо. Тримати 20 хв.

Проти кісткових шпор. Розрізати навпіл головку ріпчастої цибулі, у середину кожної половинки влити по краплі дьогтю. Половинки прикласти до хворого місця.

При геморої. Із середини половинки цибулини вийняти 2-3 лусочки. Одержане заглиблення заповнити свіжим несолоним вершковим маслом. Цибулину прикласти маслом униз до анального отвору на ніч, закріпити. Через 5-7 хв. у цьому місці «забігають мурашки», та потерпіть, метод ефективний.

Проти мозолів. Вимочити цибулине лушпиння в отці протягом щонайменше двох тижнів. Накласти на мозоль шар лушпиння завтовшки 1-2 см і зав’язати на всю ніч. Повторити кілька разів.

При зубному болю подрібніть цибулю, загорніть у маленький марлевий шматочок. Покладіть у вухо з того боку, що протилежний хворому зубові.

Від фурункулів. Запечіть зелену цибулю у духовці, додайте по 1 ст. л. меду та борошна. Перемішайте, отриману мазь нанесіть на нарив.

При опіках. Відварити у воді велику цибулину, зняти лушпайку й розтерти в емальованому посуді. Отриману кашку прикладати до опіку.

Голова болить. Поріжте невелику цибулину на шматочки, прикладіть їх до скронь і полежте. Через 10-15 хв. біль минеться.

При розтягненнях і вивихах. Очистити одну цибулину й перемішати з 2 ч. л. цукру. Накласти копрес із цією сумішшю на травмоване місце.

Застереження. Цибуля протипоказана при виразкових хворобах, панкреатитах і нефритах.

Григорій ШВЕД, травознай,
заслужений учитель України

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com