Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Викрали політика з РФ

Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) висловило занепокоєння з приводу зникнення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва 19 жовтня у Києві.

Як зазначається у прес-релізі, Л.Развозжаєв звернувся до УВКБ ООН з проханням про надання міжнародного захисту. Його запросили для реєстрації в офісі виконавчого партнера УВКБ - громадської організації, що надає у Києві безоплатну правову допомогу, де правовий консультант провів реєстраційне інтерв’ю і розпочав надання юридичної консультації. “Під час перерви правовий консультант зв’язався з УВКБ ООН для обговорення ситуації, а пан Развозжаєв повідомив, що іде на обід у найближчу їдальню, і залишив свої особисті речі в офісі. Коли він не повернувся на співбесіду і юрист не зміг зв’язатися з ним по телефону, було негайно подано заяву про його зникнення до Солом’янського відділу РУ ГУ МВС України”, - йдеться у повідомленні. В УВКБ ООН висловили сподівання, що відповідні правоохоронні органи проведуть ретельне розслідування цього випадку.

“Система притулку, яка працює належним чином, вимагає, щоб особи, які звертаються за наданням міжнародного захисту, мали впевненість у справедливості та неупередженості системи притулку; що вони матимуть можливість подати відповідне звернення із дотриманням їх прав людини, зокрема права на фізичну недоторканість та повагу і захист їх особистих даних приймаючою країною”, - наголошується у прес-релізі. Повернення цих осіб до країни походження всупереч існуючим процедурам може призвести до відповідальності країни за грубе порушення національного та міжнародного законодавства, підкреслили в УВКБ.

Як повідомлялося, соратники оголошеного у федеральний розшук в Росії учасника “Лівого фронту” Леоніда Развозжаєва заявили 20 жовтня, що опозиціонер був викрадений невідомими людьми у Києві поблизу будівлі УВКБ ООН. Потім Л.Развозжаєв нібито був вивезений на приватному літаку з Києва до Москви, де був заарештований Басманним судом на два місяці.

Незабаром після поширення інформації про затримання Л.Развозжаєва в інтернеті з’явився відеозапис, на кадрах якого видно, як поліцейські виводять опозиціонера з будівлі суду. Л.Развозжаєв, побачивши журналістів, вигукнув: “Розкажіть, що мене катували! Дві доби мене катували, викрали в Україні”. Між тим, за словами офіційного представника Слідчого комітету Росії Володимира Маркіна, “21 жовтня Развозжаєв сам звернувся в Головне слідче управління СК РФ і повідомив про своє бажання заявити явку з повинною”.

Європейський Союз сподівається, що Київ проведе розслідування у справі зникнення російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва. У ЄС поки прояснюють факти щодо зникнення російського опозиціонера. Про це власному кореспонденту УНІАН в Брюсселі заявила речник Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Майя Кощанчіч. “Ми знаємо про цю справу... Ми намагаємося прояснити факти. Обвинувачення дуже серйозні, і багато питань мають бути з’ясовані. Це вимагає ретельного розслідування з боку української влади”, - сказала вона.

 Доволі дивною є реакція на подію силових структур України, які роблять вигляд, що нічого не трапилося. Бо сам факт викрадення іноземними спецслужбами людини на території іншої держави є міжнародним скандалом і свідчить або про таємну угоду, або про відсутність контролю за власною територією.

На думку помічника депутата Держдуми РФ Іллі Пономарьова, активіста «Лівого фронту» Леоніда Развожаєва вивезли з України з мовчазної згоди українських силовиків.  Про це власному кореспонденту УНІАН у РФ сказав сам І.Пономарьов. «Ця операція в Києві проходила з мовчазної згоди українських силовиків. Це моє припущення. По-іншому, на мій погляд зробити неможливо, адже Л.Развожаєва доставили до Москви з Києва літаком, а це означає, що Леонід проходив паспортний контроль», — сказав І.Пономарьов. На його думку, «звичайно можна людину заховати в скриню й вивезти». «Я не думаю, що наші спецслужби настільки ризикували, що настільки серйозно зіпсувати відносини з Україною і думаю, що поінформували українських колег, а ті в свою чергу закрили очі», - сказав І.Пономарьов.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com