Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сила Інформаційного Віча

Факт консолідації медійної спільноти з метою недопущення прийняття закону про запровадження кримінального переслідування за наклеп, свідчить про потужний потенціал українського суспільства. Той потенціал, що досі був незадіяним, але який дав про себе знати, як тільки нинішня провладна парламентська більшість зробила спробу зазіхнути на те, що вона ще не встигла приватизувати, — на свободу висловлювань. Акція журналістів, котрі закликали всіх небайдужих українців звертатися в Адміністрацію Президента України та до депутатів, що проголосували за законопроект про наклеп, мала результат. За півмісяця із дня прийняття Верховною Радою в першому читанні цього документу, а саме 2 жовтня, та ж Верховна Рада скасувала своє рішення. 

Те, що відбувалося навколо законопроекту про наклеп, маємо розцінити як ЗАРОДЖЕННЯ В УКРАЇНІ ІНФОРМАЦІЙНОГО ВІЧА. У джерел формування цієї  складової  нової системи влади (нинішня уже безнадійно застаріла) закономірно стоять  ті, хто формує інформаційний простір —  журналісти. Наступний крок — це укріплення своїх позицій. 

Думається, найпершим кроком має бути надання швидкому консолідованому реагуванню з боку журналістів  СИСТЕМНОГО ХАРАКТЕРУ. Тобто журналісти мають консолідуватись та залучати громадську думку (в інформаційному полі) в будь-який момент, як тільки наші можновладці приймають неправомірні рішення, головно тоді, коли порушують основний наш закон — Конституцію України.

Звісно, всю ту вакханалію із «законотворчістю під змах руки» на разі важко зупинити. Та ми маємо бути готовими до найбільш резонансних законопроектів, що готуються. Один із недолугих законів, та ще й прийнятих в антиконституційний спосіб, а саме — мовний, українське суспільство вже «проковтнуло». Той хаос, що відбувається з реалізацією цього закону, свідчить про повне нерозуміння державотворчих  процесів більшістю наших депутатів. Звичайно у тому голосуванні були і провокативні навмисні дії певних антиукраїнських груп. Помилку ж допустили, мабуть, і журналісти, які вчасно не консолідувалися і не виступивши проти закону про мови.

Скасувавши одне своє антиконституційне рішення (законопроект про наклеп), Верховна Рада тут же прийняла інше, дозволивши іноземним громадянам та підприємствам з іноземним капіталом купувати землю несільськогосподарського призначення. Основне національне багатство  українців, яке держава, згідно із ст. 14 Конституції України, має охороняти, та ж держава починає пускати з молотка.

Але консолідованої сили, яка б протистояла цьому все ще немає. Хоча розуміння того, що протест впливає на владу уже є. 

Любов Чуб

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com